• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Столица на културата: Пловдив е първият град в Европа, който показва рисунки върху Берлинската стена

Столица на културата: Пловдив е първият град в Европа, който показва рисунки върху Берлинската стена

/КРОСС/ Единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена е показана в града под тепетата, като част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Изложбата "Art Liberty" е разположена по дължината на главната пешеходна улица "Княз Александър I Батенберг" от 12 януари 2019 г. и ще може да бъде разглеждана до 30 март.

Мотото на уникалната изложба, с която ще се отбележи 30-та годишнина от падането на Берлинската стена, е "Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство" и ще бъде официално открита по-късно днес от кмета на града Иван Тотев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и посланика на Франция у нас Ерик Льобедел. Това каза в интервю за БТА заместник-директорът на фондация "Пловдив 2019" Виктор Янков.

Изложбата е единствената и най-голяма пътуваща колекция от фрагменти от Берлинската стена и включва 30 бетонни къса. Те са собственост на френския колекционер и куратор Силвестър Верже, който е с дългогодишна практика както в класическото изкуство, така и с големи изложби в публичното пространство. Виктор Янков уточни, че за организаторите от Пловдив е било изключително предизвикателство да покажат изложбата не в галерия или музей, а на улицата, където може да бъде видяна от всеки, който минава през центъра на Пловдив.

Пловдив е първият град в Европа, в който изложбата се показва

Изложбата е създадена специално по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена и представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на 20-ти век и съвременни стрийт артисти. Според Янков, за Пловдив е чест да бъде първият град в Европа, в който тя се показва и в който за първи да се чества 30 години "Европа без граници". По думите му инициативата "Европейска столица на културата" е наклонила везните към Пловдив и е помогнала градът ни да се пребори с Берлин и Москва, които също ще покажат изложбата, но в един по-късен етап през годината.

За откриването на изложбата в Пловдив ще дойдат и някои от художниците, които са рисували от западната страна на стената, в Западен Берлин, преди 1989 година. Те ще могат да разкажат на пловдивчани и гостите на града какво е било усещането да рисуваш върху един символ на несвободата. А днес, 30 години по-късно, именно Пловдив може да заяви силно европейско послание за заедност, част от мотото на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Именно най-младата членка на Европейски съюз, допълва Янков, може да отправи силно послание за тези изконни европейски ценности.

Всеки един от експонатите има свое послание за Европа

Всеки един от тези бетонни късове, които са с различни размери, има своето послание. Това са ключови послания за свобода, за Европа, а някои от рисунките са с изключително чувство на хумор, разказва Виктор Янков. По думите му има и такива, които изобразяват ключови артисти и музиканти, които са живели в Берлин тогава и които са оставили траен отпечатък както в онова време, така и към днешна дата. Това са символи на протест, на свобода преди и през 1989 година. Върху тези късове са рисували и млади художници, стрийт артисти, които са родени след падането на Берлинската стена.

В изложбата участват автори от различни поколения

Участието на художници от различни поколения е интересна комбинация, която ще даде възможност на публиката в Пловдив да припознае и да разбере малко повече за това колко струва падането на тази стена, в преносния смисъл на думата, и какво ни носи това днес, казва Янков. Произведенията говорят за свободата на словото, за свободата на изкуството и това, по думите му ще остави траен отпечатък в гражданите на Пловдив.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

каква стена сънувате

Няма вече Берлинска стена. Има парчета от нея , които един пресметлив евреин е купил и сега ги дава под наем за да зяпат посерковците. И те хабер си нямат от историята на каменните блокове и стената, важното е да ахкат уау-уау по краварски . А той си гушка едни кинти и им гледа сеира.

12.01.2019 20:40:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.