• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

Пловдив открива официално програмата си като Европейска столица на културата 2019

/КРОСС/ Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър.

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна" е подготвена специално за откриването на домакинството на града и е посветена на един от ключовите проекти в програмата - „Тютюневия град". Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е тази вечер в СКЛАД.

В Етнографския музей е представена експозицията „Песента на дървото", която включва традиционни и съвременни народни музикални инструменти. Регионалният исторически музей открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството". Фотографиите отразяват градски пейзажи и атмосферата на балканския град. Тази вечер в галерията на Общинския съвет се открива и изложбата „Пловдивските художници". Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници, а преподавателят в АМТИИ доц. Георги Трифонов в Балабановата къща представя изложба живопис, рисунка и пластика.

Пак там е и Камерният концерт „Юбилеи", посветен на Панчо Владигеров и Марин Големинов.

Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят" ще се играе на сцената на пловдивската драма в Камерна зала със симултанен превод на английски.

Първият ден от откриващия уикенд завършва музикалната програма Капана 2019 на откритата сцена „Ядрото" с участието на известни български изпълнители.

Спектакълът „Ние сме всички цветове" на открита сцена и 30-метрова кула на 6 нива ще отбележи официалното откриване на „Пловдив - европейска столица на културата 2019" утре, 12 януари.
Теодосий Спасов ще открие събитието със специално създадено за повода произведение. Общо в спектакъла ще участват още над хиляда и петстотин участници от България и чужбина, сред които 200 кукери, ансамбъл „Тракия", ученици от Гимназията за сценични и екранни изкуства, изпълнители от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с изпълнение с лазерни арфи, 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на маестро Диан Чобанов, 20 гайдари. Хиляда граждани на Пловдив също ще се качат на сцената, за да изразят посланието „Заедно".
Спектакъла ще закрият Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. След шоуто започва няколкочасов сет на немския музикант и продуцент на електронна музика Шилер, който ще започне европейското си турне в Пловдив.
Началният час на спектакъла „Ние сме всички цветове" е 19 ч. на бул. „Цар Борис III Обединител". На няколко пункта, разположени в района ще се раздават одеяла и шалове с логото на Пловдив 2019. В близост до Централна поща на шатри ще се предлага храна и топли напитки.
Откриването ще бъде в самото сърце на Пловдив. Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията.
Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019" и на тяхното свързване под мотото „Заедно".
Откриващото събитие на Европейска столица на културата е продукция на „Пловдив 2019" в партньорство с международни организации, основни културни институции в Пловдив, Община Пловдив, артисти и изпълнители от България и чужбина.
Концепцията за събитието е на германската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Програмата на откриващия уикенд е създадена съвместно с партньорски организации от Пловдив и страната, и със специалното участие на нашите партньори от Матера - Европейска столица на културата 2019, Италия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.