• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

/КРОСС/ Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 привлече вниманието на милиони телевизионни и онлайн зрители и многохилядна публика наблюдава мултикултурния спектакъл „Ние сме всички цветове“.

Над 50 хиляди души присъстваха в централната градска част по време на откриването, а по предварителни данни, над половин милион телевизионни зрители са наблюдавали директното излъчване. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в България и чужбина.

Кметът Иван Тотев, Управителният съвет и целият екип на фондация „Пловдив 2019“ благодарят на всички пловдивчани, доброволци и гости на града, че ЗАЕДНО споделихме емоцията на този изключително значим момент в историята на града и страната.

Специални благодарности за професионализма и подкрепата на всички институции ангажирани с организацията на това мащабно събитие.

Близо 350 журналиста, над 70 от които са представители на медии от Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция се включиха в събитието. Първите статии в международната преса са вече факт.

Церемонията е отразена в престижното американско издание USA Today, Euronews и много други. На церемонията присъства и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата.

Над 100 делегати се включиха активно в над 30-те събития в Пловдив. Специални гости бяха и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата. В спектакъла „Ние сме всички цветове“ участваха на 1 500 души от Пловдив и страната.

Теодосий Спасов постави началото с мелодия, написана специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Над 200 кукери от целия регион се качиха на сцената, за да изгонят злото.

Млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив изпратиха посланията на града, свързани с основните теми в програмата.

Танцьори от емблематичния ансамбъл „Тракия“ имаха необичайна роля – съвременна хореография, съчетана с визуални ефекти. Огромните екрани на сцената оживяха с движенията на танцьорите.

Над 230 хориста от пловдивски формации пяха заедно под диригентската палка на Диан Чобанов и режисурата на Христо Намлиев.

В шоуто бяха преплетени и мелодиите на 20 гайдаря. Интро квартет изненадаха публиката с изпълнението им на лазерни арфи.

Над 1100 доброволци на Пловдив се качиха на сцената, за да изразят посланието „ЗАЕДНО“.

Спектакълът завърши с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, под акордите на немския музикант и продуцент на електронна музика Schiller и с 15- минутна спираща дъха заря. Откриващият уикенд продължава и днес.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Пари на вятъра

Най-осезаемото съботие в Пловдив този месец е построяването и демонтирането на металното съоръжение заприщило половината град. Мало и голямо рзбраха за него и усетиха неудобството му. И медиите го отразиха с достатъчно мнимание и точност. Другото беше една боза и заря с кофети и ракети. Много пари за нищо. Можеше с тези пари да се купи поне половин краварски самолет или малко резервни части за него.

14.01.2019 10:11:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.