• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

МРРБ иска 200 000 лв. за изринатите дюни на „Смокиня“

МРРБ иска 200 000 лв. за изринатите дюни на „Смокиня“

/КРОСС/ Процесът за разораните дюни на къмпинг "Смокиня" ще се гледа по реда на особените правила, а подсъдимите за поголовното унищожаване на пясъчни хълмове Иван Нончев и Манол Павзантов, които през януари с багер изринаха със земята точно 1295 кв. м природни забележителности, ще бъдат освободени от наказателна отговорност и ще се разминат само с парични глоби. Причината- пясъчните дюни се оказаха безценни и на практика няма методика, по която експертите да остойностят причинените материални щети върху природата.

Това стана ясно днес по време на първото разпоредително заседание по случая, което се проведе в Бургаския окръжен съд. Предвид спецификата на делото,касае се за пясъчни дюни,които са с изключителна стойност,които имат значение за науката и културата", подчерта председателят на съдебния състав Катя Господинова.

Защитата на Нончев-адвокат Станко Кралев настоя делото да бъде прекратено, а обвинителният акт да бъде върнат обратно за ремонт в прокуратурата, тъй като така изготвен. По думите му, обвинението не давало никаква възможност на клиента му да разбере за какво е подведен под отговорност. "Обвинителният акт не отговаря на императивните разпоредби", подчерта юристът. И допълни: За нас остава дълбоко непонятно визираните в обвинението 90 кв м какво представляват- защитена територия,прилежаща територия или нещо друго. За всички е ясно, чия собственост е терена-на Иван Нончев". Съдия Господинова отхвърли искането.

"Предмет на настоящото дело е унищожени ли са дюните или не,а не да се изследва кой е собственик на терена", посочи тя. Все пак на подсъдимите бе дадена възможност да обжалват определението й пред Апелативния съд.

„Дюните са унищожени и надали може да се възстановят в рамките на 10 живота?", заяви прокурор Ангел Георгиев. И настоя за по-строги наказания за подсъдимите.

Министерството на регионалното развитие и благоустройство пък поиска 200 000 лева обезщетение. Председателят на съдебния състав обаче определи искът да се разглежда в отделно гражданско производство. Така интересите на държавата ще бъдат защитени, каза тя.

Престъплението не е тежко по смисъла на закона,в обвинителния акт не е описана стойност на щетите, а подсъдимите не са осъждани. А така автоматично те се освобождават от наказателна отговорност и за извършеното престъпление ще получат единствено административно наказание - глоба, която според Наказателния кодекс е между 3 и 10 хил. лв., стана ясно по време на заседанието.

"Без коментар"- Така бизнесменът Нончев, който поръча разораването на дюните, понеже прецели на изгледа му от караваната, отговори на журналистически въпрос дали сега, след заличаването на пясъчните хълмове, пред него се открива по-добра гледка към морето.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И пак кажете, че това е държава!

10.09.2019 19:51:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.