• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Огнян Минчев: Сараят ще запази практически контрол върху НС и излъченото от него правителство

Огнян Минчев: Сараят ще запази практически контрол върху НС и излъченото от него правителство

/КРОСС/Досега ДПС се стремеше към ролята на балансьор в позиция на трета политическа сила. На тези избори ДПС цели превръщането си открито във втора политическа сила.

Сараят ще запази практически контрол върху Народното събрание и излъченото от него правителство. Но най-значимият и системен ефект от маргинализирането на БСП и превръщането на ДПС във втора политическа сила ще бъде устойчивата етническа кантонизация на българската политика, а оттам - и на българската територия. Турци, цигани и помаци (поне част от българите мохамедани) срещу българи-християни (друг е въпросът доколко са християни днес българите).

Коментарът е на политолога Огнян Минчев, публикуван в профила му във Фейсбук.

Ето какво пише Минчев:

Емисари на ДПС масово изкупуват циганския вот в страната. С рухването на БСП в поредната катастрофа, вакуумът се запълва от коалиционния им партньор. Досега ДПС се стремеше към ролята на балансьор в позиция на трета политическа сила. Дано греша, но целите на движението са променени, а амбициите - пораснали. Ангажирането на Москва с кризата в Украйна, фокусът на Брюксел върху Ислямска държава дават на Анкара време и пространство за създаване на нови facts on the ground в други периферии - на Балканите например. На тези избори ДПС цели превръщането си открито във втора политическа сила. С помощта на своя политически хомункулус ББЦ Сараят ще запази практически контрол върху Народното събрание и излъченото от него правителство - ако бъде изобщо излъчено такова. Но най-значимият и системен ефект от маргинализирането на БСП и превръщането на ДПС във втора политическа сила ще бъде устойчивата етническа кантонизация на българската политика, а оттам - и на българската територия. Турци, цигани и помаци (поне част от българите мохамедани) срещу българи-християни (друг е въпросът доколко са християни днес българите). Редуцираната под санитарния си институционален минимум българска държава ще може само да наблюдава безпомощно случващото се заедно с всички нас. Дойде ли време за практическа подялба на България между двете големи регионални сили? Едните на "Копринка" и на Бузлуджа, другите - на останалата територия? Докога ще бъдем зрители на собственото си падение като нация? Моля ви, направете минимално възможното - на 5 октомври гласувайте по съвест и по разум! Това няма да бъде достатъчно, но ще бъде едно добро начало.

Разделението на мюсюлмани и християни е категорично невярно, репликира тезата на Минчев журналистката Ваня Григорова в коментар под поста на политолога.

Бърз поглед на резултатите от европейските избори показва, че ДПС си проправя път там, където хората са бедни. Няма изненада в това, че се насочиха към Северозападна България и изкупиха села с изключително българско население, посочва тя и допълва: Бедността, не етноса или религията са определящи. Макар последните две разделения да носят повече емоции, те няма да доведат до разрешаване на проблема. Той е социален и икономически.

Г-жо Григорова, бихте била права, ако бедни хора доброволно гласуват за ДПС по убеждение, отговаря й Огнян Минчев. - За ДПС, извън традиционната им политическа база в смесените райони, гласуват хора, които са продвали гласа си. И ако проблемът е социален и икономически - действайте. БСП ви отстъпи огромна територия за лява политика. На "Позитано" вече не са в състояние да имитират такава, казва още той. 

Хората се продават, защото са бедни и зависими, отвръща Григорова и в подкрепа на тезата си публикува "един прекрасен репортаж за мислите и тревогите на хората от подарените на ДПС територии": 
"Не ми се иска за никой да гласувам. Ние да се трудим за хатъра на Бойко и Доган - няма да стане. Вие не знаете какъв живот е тука. Не е като по градовете. Всякой гледа с труд да изкара. Никой не краде като по градовете. И накрая се подиграват с хората."

Грешите много, ако приемате позицията ми като призив за насъскване, посочва Огнян Минчев под коменстара си за ДПС. 

Бареков отново слугува, пише още политологът в социалната мрежа:

След като милостиво му разрешиха да напазарува циганския вот в Северозапада той трябва да върне услугата на стопаните си. Днес е направил "блокада" на границата на Капитан Андреево. Целта - мобилизация на ДПС електората. Номерът е замислен още при определянето на датата на изборите. "Българите не пускат близките ви да дойдат от Турция за байрама..." Това послание на ДПС се връзва добре с традиционните за всеки избори депесарски внушения за "нов възродителен процес"... Всички мюсюлмани на избори като един! Друг е въпросът, че Барековата блокада ще се вдигне преди уикенда, когато рейсовете от Турция ще пътуват към България. Друг е въпросът, че в Турция има открити рекорден брой секции за гласуване, което прави ненужно пътуването до България по причини извън байрама.

За нас остава да си отговорим на въпроса, посочва Минчев - докъде ще разрешим да да бъде порутена българската държава. С масирана корупция ДПС-1 редуцира българската държава до инструмент на политико-корпоративния бандитизъм. Сега ББЦ - ДПС-2 - разширява политическия контрол на корпорацията ДПС. Докога? И докъде? Засега можем да направим поне най-малкото - всички да гласуваме на 5 октомври - според съвестта си, според разума си, пише още той. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.