• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Майките вдигат палатковия лагер, парламентът прие окончателно Закона за личната помощ

Майките вдигат палатковия лагер, парламентът прие окончателно Закона за личната помощ

/КРОСС/ Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Тя ще се предоставя на базата на индивидуална оценка на потребностите. С 143 гласа "за" депутатите окончателно приеха закона за личната помощ, който по думите на майките за деца с увреждания, е чакан от 2014 година, когато са първите им протести в тази насока. Четири години по -късно битката им беше увещана с успех. Те ръкопляскаха в края на гласуването.

Оттук насетне парите за личната помощ ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет в бюджета на социалното министерство. А агенцията за социално подпомагане ще трябва да осъществява контрол за изразходването на тези средства.

По отношение на дебатите в пленарната зала депутатите отхвърлиха идеята да се поддържа регистър за кандидатите за личен асистент. Приеха обаче идеята общините да могат да преотстъпват дейностите за осъществяване на личната помощ.

В един момент обаче дебатът се прехвърли върху това кой присъства и кой не в пленарната зала. Управляващите от ГЕРБ обвиниха БСП, че в дни, в които се гласува изключително важни законопроекти, тях ги няма и посочиха, че дори лидерът им Корнелия Нинова не присъства. От БСП им отговориха, че този законопроект всъщност е на Корнелия Нинова и не са длъжни да осигуряват кворум, за да може управляващите да работят.
След гласуването социалният министър Бисер Петков благодари на всички, които са били ангажирани в последните месеци със Закона за личната помощ и каза, че през цялото това време този закон е бил между "осана и разпни го", но в крайна сметка се е постигнало желаното от майките на деца с увреждания и всички ангажименти към тях са бил изпълнени.
Омбудсманът Мая Манолова определи Закона за личната помощ като една голяма победа, защото в началото, по думите ѝ, когато се заговорило за този закон, нито една институция не го е подкрепяла.

От своя страна майките заявиха, че реформата вече е започнала. Хванаха се за ръце и благодариха на системата, че ги е обединила
Майките на деца с увреждания вече разрушават своя палатков лагер на служебния вход пред НС. Палатките обаче ще бъдат преместени пред Министерството на здравеопазването, докато реформата не бъде доведена докрай.

Източник БНТ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.