• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

"Независимая газета": Порошенко пренасочи бойни ракети от Донбас към Москва

"Независимая газета": Порошенко пренасочи бойни ракети от Донбас към Москва

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко оповести нова ракетна програма, предвиждаща в страната да бъдат създадени (по-точно възстановени) прецизни оръжия, "способни да поразяват цели дълбоко в тила на противника". Както се знае, киевските власти смятат за такъв противник Русия.В слово на заседание на Съвета за регионално развитие на Черкаска област Порошенко заяви в събота, че с оглед "де факто" разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) Украйна "също се е отърсила от известни ограничения и ангажименти, спазвани досега". Украинският лидер подчерта: "Вече не сме обвързани с никакви ограничения, засягащи било далечината на полета, било мощността на нашите ракети - нека врагът също знае това. Имаме нужда от прецизни ракетни оръжия и не се каним в бъдеще да повтаряме грешките от Будапещенския меморандум".

Някой би сметнал тези изявления за пиар акция - част от предизборната кампания. Не бива обаче да забравяме, че курсът към милитаризация е залегнал в ръководни документи, закони и програми на Украйна, почти независещи от днешните политически битки.

Ако преценим само фактите, курсът към възстановяване на ракетните прецизни оръжия със значителен обсег (до 3000 км) негласно се осъществява в Украйна от 2014 г., когато в състава на Русия бе включен Крим, а в Донбас започна гражданска война и киевските власти с подкрепата на Запада обвиниха Русия като неин подпалвач. Но едва когато на 4 март 2019 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, временно спиращ действието на ДРСМО, Порошенко изведнъж заговори уверено, че Киев "няма да повтаря грешките на Будапещенския меморандум" и осъществявайки новата програма за развитие на прецизни оръжия, няма да ограничава "било далечината на полета, било мощността на ракетите".

Споменатият от Порошенко в събота отказ от ограниченията в обсега и най-вече в мощността на ракетните оръжия може би означава, че има изгледи ракетите да бъдат оборудвани с ядрени боеприпаси (ЯБП).

Както предвиждаха Будапещенският меморандум и Лисабонският протокол, още преди 1996 г. Украйна се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия наред с Казахстан и Беларус като страна-участничка, непритежаваща ядрени оръжия. Сега, над 20 години след подписването на тези документи, Порошенко намекна, че скоро Украйна може да стане ядрена сила.

Предпоставки за това зрееха отдавна. Използвайки останалия от съветско време значителен отбранително-промишлен потенциал, през последните четири години Украйна според Порошенко е тествала и взела на въоръжение крилати ракети "Нептун" и система за залпов огън с прецизни ракети "Олха". Обсегът им засега е сравнително малък. Според открити данни "нептуните" имат радиус на действие до 300 км, а "Олха" - до 120 км. Те вече са разположени в Донбас и на брега на Азовско море.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този иска наистена руснаците за 72 часа да влезат в Киев .Никои няма да се намесе защото това означава ядрена война.Просто руснаците няма да чакат да се получи и всички го знаят.

11.03.2019 22:55:03

Анонимен

Пренасочил бил ракети ... пренасочил ги е към гъза на новая газета ...

11.03.2019 16:37:02

Анонимен

Алкохолизиран малоумник!!!

11.03.2019 16:36:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.