• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Новият социален министър прекрати скандалната поръчка за коли на МТСП

Новият социален министър прекрати скандалната поръчка за коли на МТСП

/КРОСС/Новият социален министър Зорница Русинова прекрати скандалната поръчка за 10 нови луксозни автомобила, което предишното ръководство на Министерството на труда и социалната политика беше обявило.

Това личи от обявление в сайта на Агенцията за обществени поръчки, подадено на 20 май.

Поръчката, която изглеждаше написана за предопределен победител, беше обявявана на два пъти по време на Ивайло Калфин и породи силно възмущение.

В първия си вариант тя беше за 600 000 лева с ДДС и с откровени дискриминационни изисквания - имаше задължително условие колите да са черен цвят, автоматик и 4х4.

През март самото министерство отмени поръчката, но дни след това я пусна отново, като скандалните изисквания бяха замаскирани, но на практика пак съществуваха и нямаше как да бъде спечелена, ако не бъдат изпълнени скандалните изисквания, което самото МТСП призна, че са нередни.

Без отговор остана и въпросът защо са нужни толкова висок клас коли за социалните чиновници.

След статията на OFFNews, че скандалните процедури всъщност не са отменени, а само са тарикатски замаскирани, отново последва вълна на възмущение. Ден по-късно АБВ напусна управлението и оттегли своя представител Ивайло Калфин от кабинета.

Зорница Русинова пое поста на 18 май. Спирането на скандалната поръчка е едно от първите й действия като министър.

Мотивите в решението за прекратяване на процедурата по възлагане на обществената поръчка са точно тези, за които алармира OFFNews. В статията ни "МТСП пак пусна скандалната поръчка за коли. Този път замаскирана", която подготвихме заедно с колегите от auto.offnews.bg, подробно обяснихме как с техническото задание е отстреляна конкуренцията - зададени са нелогични технически изисквания с цел да отпаднат всички модели от този клас, които биха могли да застрашат фаворита на предишното ръководство.

"За да се разшири кръгът на участници е необходимо да се променят техническите спецификации и методиката за оценка на офертите, което ще доведе до промяна на условията при които е обявена",

е записано в мотивите за прекратяване.

Другият основен мотив е свързан с това, което породи най-силно обществено възмущение - излишният лукс.

"... в методиката за оценка е предвидено да се оценяват допълнително елементи и /или функции, които не са необходими за един служебен автомобил",

пише още в решението, с което Зорница Русинова слага край на скандалната поръчка.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.