• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Георги Дончев извоюва два подиума на митичната Спа

/КРОСС/ Пореден успешен уикенд в Porsche Sports Cup Deutschland за българския пилот

С доста уверено темпо и постоянно присъствие в челото, тандемът Георги Дончев/Давид Ян отведе Porsche-то с номер 168 до две трети места в генералното класиране в Endurance надпреварите, затвърждавайки втората си позиция в шампионата. Това е равносметката след девети и десети кръг на престижната надпревара, които се проведоха изминалия уикенд на митичната белгийска писта Спа.

„Това е най-доброто ми представяне досега на Спа в цялата ми кариера, тази година бях по-уверен и темпото ми беше много по-близо до най-бързите в шампионата, а хора, с които до миналата година нямах шанс да се боря, сега често са зад мен. Това много ме мотивира, но и не мога съвсем да се зарадвам, защото виждам, че можеше представянето ми да е още по-добро“, самокритично определи своето класиране българският пилот.

В съботния ден, по време на квалификацията за Super Sports Cup, българският пилот даде време от 2:25.701, което бе 9-то в генералното класиране и 6-то в класа, на едва 2 десети от секундата зад 5-тия. В първия старт, след доста сериозно преследване в групичка от 3-4 автомобила от неговия клас, Дончев бе изпреварен от един от своите съперници в хода на състезанието, но в последствие спечели две позиции в много умела маневра на прочутия шикан на „автобусната спирка“. В крайна сметка пилотът с номер 168 завърши на 8-ма позиция (5-то място в класа), като наказание за един от конкурентите на Георги замалко да му осигури изкачване с още една стълбичка нагоре.

Неделният ден започна със затвърждаване на блестящото темпо от тренировките на Давид – в квалификацията за Endurance-а той постави време от 2:22.143, което бе второ в генералното и първо в класа, с повече от секунда пред следващия в битката в 5f. Това отреди на тандема стартова позиция на първа редица за неделните състезания за издържливост и сериозна заявка за подиум. Във вторият спринт от Super Sports Cup, Дончев стартира от 8-мата позиция от предишния ден и без драми и борба я запази до края на състезанието, като тя съответстваше на 6-то място в класа.

Тук обаче започна интересното. Предстояха 50-минутните надпревари от Endurance сериите, а спечелената 2-ра стартова позиция обещаваше сериозна битка. Георги Дончев седна в Porsche-то за първия стинт и още в първата обиколка в края на правата Кемел успя да изпревари състезаващия се в горния клас автомобил пред него и да поведе колоната. Българинът задържа преднината в първите обиколки, но бе изпреварен от един от най-бързите пилоти в колоната, малко след което излезе кола за сигурност заради инцидент на пистата и темпото се успокои. Малко преди да се прибере safety car-а, българският пилот отстъпи мястото си на Давид Ян. Той излезе от бокса на трета позиция и имаше всички шансове да се бори за по-предно класиране, докато не бе наказан с преминаване през бокса заради пресичане на границите на трасето, което костваше ценни секунди на отбора. За щастие drive through-то не коства много позиции на Давид и той успя до края на състезанието да навакса загубеното и в крайна сметка да завърши трети в генералното класиране и втори в класа.

Във второто състезание, този път от трета стартова позиция, Георги отново тръгна уверено, още в първата обиколка поведе колоната и продължи напред, увеличавайки преднината си. Малко по-късно, обаче, той отново бе застигнат от Даум и Беслер, които с малко по-добро темпо успяха да се промъкнат пред него. Последва смяната на пилотите и за Давид оставаше да запази позицията и да завърши. Това и стана и тандемът заслужено получи още едно трето място на подиума.

Със спечелените през уикенда едно второ и едно трето място в класа си Георги Дончев е на второ място в генералното класиране за клас 5f в Endurance сериите, на по-малко от 30 точки след първия Беслер, докато в Super Sports Cup е на 8-ма позиция с много малки разлики с пилотите отпред, което гарантира сериозна интрига в последното състезание за сезона, което предстои на 20-21 октомври на Хокенхайм, където в момента Георги тества автомобила си за участието в кръга от Carrera Cup следващата седмица. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.