• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Президентът на Еквадор изнася правителството от Кито, обвини Мадуро и Кореа в опит за преврат

Президентът на Еквадор изнася правителството от Кито, обвини Мадуро и Кореа в опит за преврат

/КРОСС/ Президентът на Еквадор временно премести работата на правителството от столицата Кито в пристанищния град Гуаякил на фона на протести, предизвикани от прекратяването на субсидиите за горивата, информира Би Би Си. В телевизионно обръщение президентът Ленин Морено обвини опонентите си в опит за преврат.
Той отправи заканата, след като групи, ръководени от коренното население, организираха протести и блокираха пътища. Стотици демонстранти са арестувани. През последните няколко десетилетия протести на коренното население свалиха трима президенти. По време на речта си в понеделник вечерта Морено заяви, че протестите "не са проява на социално недоволство в протест срещу решение на правителството". "Грабежите, вандализмът и насилието показват, че тук има организиран политически мотив за дестабилизиране на правителството и нарушаване на конституционния ред, нарушаване на демократичния ред", предупреди държавният глава. Той обяви, че предшественикът му Рафаел Кореа и венецуелският президент Николас Мадуро стоят зад "дестабилизиращия план". Политическото движение "Социален ангажимент", ръководено от Кореа, излезе със съобщение, в което отхвърля обвиненията на президента. Морено обясни, че решението да премести правителството в друг град е в съответствие с конституционните му правомощия. Министерството на енергетиката на Еквадор също съобщи, че работата в три петролни находища в Амазония е спряна, тъй като обектите са окупирани от протестиращи, информира АФП. Това засяга 12% от производството на петрол в Еквадор, допълва ведомството. През миналата седмица Морено обяви, че правителството прекратява субсидиите за горивата, които поддържаха цените на горивата ниски. Решението предизвика стачка на транспортни синдикати. Впоследствие протестите се разшириха. Коренното население блокира пътища и магистрали в страната. Хиляди хора се насочиха към Кито за големи протести в сряда. Вътрешният министър съобщи в понеделник, че от четвъртък са извършени 477 ареста, предимно заради вандализъм. Морено обяви двумесечно извънредно положение заради протестите. Държавният глава заяви, че правителството повече не може да си позволи изплащане на субсидии, тъй като струват на правителството 1,3 милиарда долара годишно. Субсидиите са въведени през 70-те години на миналия век. Премахването им е част от план на Морено да подсили икономиката и да намали държавния дълг. Еквадор се съгласи да ореже държавните разходи като част от споразумение с Международния валутен фонд. Споразумението, подписано през март, позволява на Еквадор да вземе заем от 4,2 милиарда долара.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.