• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

500 000 на протести в Румъния

500 000 на протести в Румъния

/КРОСС/ Около 500 000 протестираха в неделя вечер в Букурещ и други румънски градове, предадоха световните информационни агенции. Само в столицата демонстрантите са били около 250 000 души. По-рано бе съобщено, че се очаква се да се съберат толкова недоволни от политиката на правителството.

Вече 6-та вечер продължават все по-масовите демонстрации срещу спорното постановление за внесени поправки в Наказателния кодекс и за амнистия. Припомняме, че под натиска на общественото мнение, то бе отменено от правителството, но след това стана ясно, че румънският премиер Сорин Гриндяну иска парламентът да обсъди спорните елементи.

Това отново изведе хората по улиците и се чуха призиви и за оставка на кабинета и предсрочни избори. Събралите се не вярват на управляващите.
Премиерът Гриндяну обаче за момента отказва да се оттегли.

В четвъртък президентът сезира Конституционния съд на Румъния, утвърждавайки, че промените трябва да се анулират, защото "има конфликт между правителството - от една страна, и съдебната система и парламента, от друга".

В резултат на приетите поправки на свобода след амнистия могат да излязат осъдени по дела за корупция, ако сумата на нанесената щета от незаконните действия не надвишават 200 хил. леи (около 48 хил. долара).

Пресата описва масовите протести като най-мащабните за последните 25 години.

В неделя вечерта десетки граждани се събраха пред Румънското посолство у нас на символичен протест в знак на солидарност със случващото се в Румъния.
Жестът бе забелязан от румънците и надписи, изказващи благодарност към страната ни за подкрепата, изгряха върху правителствени сгради на протеста вчера.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.