• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Заместник-министър Стоянов призова магистратите да са по-активни в работните групи по транспониране на директивите на ЕС

Заместник-министър Стоянов призова магистратите да са по-активни в работните групи по транспониране на директивите на ЕС

/КРОСС/Предложените от Министерството на правосъдието промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене в Народното събрание, са във връзка с транспонирането на Директива 2013/48  на Европейския съвет и на Съвета и имат за цел да се даде нов инструмент в полза на правосъдието при дела срещу организираната престъпност.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов днес по време на Конференция по проект „Организираната престъпност в България: Новите предизвикателства пред специализираните юрисдикции“, изпълняван от Фондация за развитие на правосъдието с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“.

Стоянов припомни, че на 26 януари т.г. Европейската комисия е изпратила мотивирано становище по отношение на нарушението „нетранспониране на Директива 2013/48 от 22 октомври 2013 г. относно правото на достъп до адвокат в наказателното производство. Това означава, че България вече е в наказателна процедура. Зам.-министърът на правосъдието призова  съдиите, следователите и прокурорите да бъдат по-активни в работните групи към Министерството на правосъдието по транспониране на директивите на ЕС.

Председателят на Фондация за развитие на правосъдието Ива Пушкарова посочи, че според анализа по проекта има нужда от промени в законодателството по отношение на текстовете, отнасящи се до организираните престъпни групи.

„Проблемът с корупцията и организираната престъпност стои не само в ЕС, но и в целия свят, това не е феномен само за България. За решаването му е нужно време и промяна в манталитета“, заяви посланикът на Германия Н. Пр. Херберт Салбер.

По думите на директора на Правната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ г-н Хартмут Ранк в Германия за 2017 г. щетите от организираната престъпност са около 200 млн. евро., от които държавата е успяла да възстанови 25 млн. евро. „80% от тези престъпления се извършват с международно участие, така че борбата срещу организираната престъпност не може да се води само на национално ниво, а съвместно в партньорство с всички държави-членки“, допълни Хартмут Ранк.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.