• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Т. Ерменков: Разплащането с частните предприятия със средства от държавните няма да донесе стабилност

Т. Ерменков: Разплащането с частните предприятия със средства от държавните няма да донесе стабилност

/КРОСС/ „Защото днес, когато цените на електроенергия на свободния пазар падат, парадоксално ни обясняват как те щели да се вдигнат за крайните потребители?" - този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП лява България" Таско Ерменков от парламентарната трибуна, по време на дебатите за промени в Закона за енергетиката. Сбъдват предупрежденията на левицата, че събирането на пари от едни предприятия в енергетиката, предимно държавни, за разплащане с други предприятия в енергетиката, и то частни, не може да донесе стабилност в системата, отбеляза той.

„Защо пак налагаме допълнителни плащания върху държавните дружества и забравяме, че имаме и електроразпределителни дружества, които по същия начин трябва да бъдат обложени, ако ще облагаме държавните?", попита Ерменков.

По думите му, ако ще се слага 5% върху преноса, трябва да се сложи 5% и върху разпределението. Според него ТЕЦ „Марица изток 1" и ТЕЦ „Марица изток 3" не се натоварват, а за тях е все едно дали се натоварват, или не, защото получават пари за студен резерв в пълния си обем. „Изтеглихме един заем за разплащане с тези централи с обещанието, че ще си икономисваме около 60 млн. лв. годишно от предоговаряне, но пропуснахте да ни кажете, че лихвите, които ще плащаме, ще са почти равни на тези икономии", коментира депутатът.

Ерменков подчерта, че е обложено с 5% генерирането на енергия, от които някъде около 60 - 65 % от постъпленията са от държавните предприятия - от АЕЦ, от ТЕЦ „Марица изток 2" и от ВЕЦ-овете на НЕК, а 5-те процента, които плащат „ТЕЦ Марица изток 1" и „ТЕЦ Марица изток 3", ги плаща НЕК. По думите му държавните предприятия, които се занимават с транспортиране на електроенергия и на газ ще се обложат с 5% от приходите за тази услуга и за достъп, а в същото време за електроразпределителните предприятия, които извършват същата такава транспортна дейност, не се предвижда подобно облагане. „Става въпрос, от гледна точка на електроенергетиката, за държавната ЕСО за пренос и за ЕРП ЧЕЗ, EVN и „ЕнергоПро", за разпределението; за газопреносните мрежи - става въпрос за „Булгартрансгаз" и за всички онези допълнителни газови дружества, които са полуобщински, получастни - „Овергаз" и други, които се занимават с разпределение на газ", обясни Ерменков.

Ерменков обясни, че във всичките тези провали, които в момента има в икономиката, в здравеопазването, образованието и т.н. и едно повишаване на електроенергията ще дойде на управляващите в повече. „Но недейте да се упражнявате на гърба на държавата и държавната енергетиката. Тя не може да издържа всичко", призова той управляващите и подчерта, че БСП няма да подкрепи предлаганите промени в този им вид.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Dahlem

Както винаги Таско е точен, аналитичен и готов да поеме управлението на енергетиката в РБ. Жалко, че не стана председател на БСП...

26.05.2016 19:45:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.