• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Отличиха Грета Ганчева със "Златна лира" за дългогодишна творческа дейност

Отличиха Грета Ганчева със "Златна лира" за дългогодишна творческа дейност
Два фестивала, посветени на дружбата на Русия и България, събраха хиляди любители на хубавата песен

/КРОСС/ Деветнадесетият фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги" и Шестнадесетият фестивал на фронтовата песен „Альоша" се проведоха този уикенд в столицата. В двата фестивални дни се представиха творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Велинград, Черноморец, Перник и др. Авторитетно жури оцени изпълнителите.
Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на вокална формация „Орфей" от Пловдив, ВГ „Пятница 13" от Ямбол, дамски камерен хор „Арфа", хор „Планинарска песен" и ВГ „Червена роза" от София. Не може да ни остави равнодушен и фактът, че все повече млади хора заявяват своя талант на сцената на фестивалите. Такива бяха изпълненията на ВГ „Караоке" и Квартет „Инфинити" от Велинград, Калина Гергинова от с. Крайници общ. Дупница, ВГ „Детски свят" от Мездра, ВГ „Импресия" от Враца и др.
Въодушевената публика пя заедно с талантливите изпълнители и се наслади на съхраненото ни духовно богатство.

Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители - хорови състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.
Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България", Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски", Синдикатът на българските учители, Вестник „Нова зора", Федерация „Съюз на съотечествениците", Представителството на Россътрудничество в България - Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София".

Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България" и Симеон Игнатов председател на УС на Български антифашистки съюз.
Калоян Паргов - член на НС на БСП и председател на ГС на БСП София откри фестивалите и поздрави участниците от името на Корнелия Нинова председател на НС на БСП.
Алексей Новоселов - съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация огласи поздравителен адрес до участниците и организаторите от Н. Пр. Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация, в който се подчертава, че такива събития напомнят на младото поколение за историческата, културна и духовна общност на нашите народи, за тяхното бойно братство, в съвместната борба за Освобождението на България от османско иго и от фашистката тирания.
Участниците приветстваха и Павел Журавлев ръководител на Представителството на Россътрудничество в България, Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия, приветствия от председателя на ЦС на Съюза на пенсионерите и на Областния съвет на Съюза на пенсионерите София област.
Сред гостите бяха и Мухамед Сайдан - първи съветник в посолството на Държавата Палестина, Константин Воробьов втори секретар в посолството на Република Казахстан, Снежана Тодорова председател на Координационния съвет "България - Русия" и председател на СБЖ, Минчо Минчев - главен редактор на вестник "Нова зора", представители на съорганизаторите, на творческите съюзи, на обществени организации, на военно-патриотични организации, ветерани от войните, ярки творци.
Станислав Почекански - председател на Съюза на музикалните и танцови дейци поздрави участниците във фестивалите и връчи най-високото отличие „Златна лира" на Грета Ганчева за дългогодишната й музикална и творческата дейност и по повод 75-годишния й юбилей.

По традиция фестивалите се превърнаха в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение. Една изключителна проява, съпроводена от много красота и феерия от звуци, която присъствалите дълго ще помнят.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.