• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

ВСС избира нов председател на ВКС

ВСС избира нов председател на ВКС

/КРОСС/Висшият съдебен съвет ще избира председател на Върховния касационен съд. Кандидати са заместник-председателят на съда Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд Лозан Панов. На избора, който вече веднъж се провали, се гледа като на тест за това имат ли съдебните кадровици желание за реформи.

Павлина Панова участваше и в първата процедура за избор на съдия номер едно, но нито тя, нито другият кандидат - Таня Райковска, успяха да съберат максималните 17 гласа. Втората процедура беше на косъм от провал, когато заради пътно-траснспортно произшествие Лозан Панов се откаа от конкурса, но размисли и сега даже се смята за фаворит.

Лозан Панов и Павлина Панова минаха през няколко публични процедури. След изслушването им две от специалните комисии на Висшия съдебен съвет обобщиха, че и двамата имат необходимите, професионални, етични и административни качества да оглавят Върховния касационен съд. Милка Итова - член на ВСС, прогнозира, че при тези изравнени позиции днес ще има съсезание на идеи:

Двамата кандидати имат различни виждания по важни въпроси, касаещи както съдебната система, но така също и управлението на самия Върховен касационен съд.

В навечерието на избора от Реформаторския блок поискаха, за да е безспорен следващият председател на ВКС, той да бъде избран с таен вот, а не със спорната система за електронно гласуване. Четири неправителствени организации пък писаха до президента да проследи лично избора, за да може информирано да реши да сложи ли финалния за процедурата подпис под указа за назначаване на пообедителя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.