• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Захариева: Българското председателство на ОЧИС изпълни целта си да бъде ориентирано към хората

Захариева: Българското председателство на ОЧИС изпълни целта си да бъде ориентирано към хората

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като абсолютен успех постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което приключи днес.

„Според мен то изпълни целта си, а именно да бъде практично и ориентирано към конкретни резултати, видими за гражданите на нашите страни", заяви Екатерина Захариева, която председателства в София 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на ОЧИС.

„Почти три десетилетия след създаването й организацията успя да се превърне в една от най-значимите регионални организации със стратегическо значение‘‘ , подчерта Екатерина Захариева пред делегациите на 12-те страни членки, секретариата на ЧИС и гости от страни - наблюдатели в ЧИС.

Външният ни министър изтъкна значението на Черноморския регион като мост между три континента, а на ЧИС - като организация, която обединява, а не разединява.

,,Въпреки различията ни Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество ни събира всеки път заедно, на една маса, за да се концентрираме не върху това, което ни разделя, а върху това, което ни обединява‘‘, каза външният министър.

Българското председателство на ЧИС мина под мотото „Море от възможности" с основни приоритети, насочени към развитието на регионалното сътрудничество в областта на културата, транспорта и опазване на околната среда.

,,Много се радвам, че една от най-успешните конференции, в областта на околната среда, които сме организирали в София, беше с участието на повече от 100 учени, хора от бизнеса, от държавите членки, както на ЧИС, така и от Европа‘‘ , заяви вицепремиерът и министър на външните работи. Сред другите постижения на председателството Екатерина Захариева посочи и организираната в Пловдив среща на министрите на културата от ЧИС, които се договориха да задълбочат сътрудничеството между страните членки в областта на опазването и консервирането на културното наследство в Черноморския регион.

Министър Захариева подчерта, че за първи път в историята на ЧИС този месец бе организирана и конференция на високо ниво в Брюксел между организацията и Европейския съюз. „Там по много практичен начин се разбрахме да имаме много конкретно, неформално , но в същото време ориентирано към конкретни проекти сътрудничество между ЕС и ЧИС", заяви външният ни министър.

Тя отбеляза, че няма по-добро доказателство за значимостта и важната роля на ЧИС на международната сцена от желанието към нея да се присъединяват и нови страни.

Днес на форума в София по инициатива на българското председателство бе взето единодушно решение за 13-и член на организацията да бъде поканена Република Северна Македония. Очаква се тя да стане пълноправен член до края на годината, когато парламентът в Скопие ратифицира хартата на ЧИС. „Мисля, че има голяма символика в това, което правим в края на българското и началото на гръцкото председателство. Действията на нашите три страни са безпрецедентни по отношение на регионалното сътрудничество и изграждането на мостове и приятелства", заяви на срещата външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров.

Генералният секретар на ЧИС Майкъл Христидис оцени високо българското председателство. „Вие постигнахте много по време на председателството, което оправдава не само отпусканите финансови средства за региона, но доказва, че организацията е активна и жива", заяви Христидис.

Екатерина Захариева благодари на държавите - партньори по ЧИС, на екипа на Организацията и на Министерството на външните работи за постигнатите през последните 6 месеца успехи. Тя пожела успех на Гърция, която от 1 юли поема ротационното председателство на ЧИС под мотото „Черно море, зелена енергия, синя планета".

Събитието в хотел "Балкан" събра на едно място представители на 12-те държави членки - България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис - страни - наблюдатели в ЧИС, на Република Северна Македония, Съюза на Средиземноморието и други.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.