• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с предложените еврокомисари

Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с предложените еврокомисари

/КРОСС/ 27 eврокомисари са в обявения днес списък за новата Европейската комисия, който бе разпространен днес.

Говорителят на настоящата ЕК Мина Андреева заяви, че в него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като институцията продължава да работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

Освен българският представител Мария Габриел, в него са включени познатите от настоящия състав на Комисията Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоган, Валдис Домбровскис, Марош Шефчович. Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата й Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар на Франция, Дидие Рейндерс на Белгия, Паоло Джентилони на Италия. Както вече е известно, върховен представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а председател на Европейския съвет - белгиецът Шарл Мишел.

Очаква се утре по обяд новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен да обяви разпределението на ресорите.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че България ще получи ресор, който ще бъде модерен, достоен и с поне три пъти по-високо финансиране, отколкото досегашния ресор.

Изтеклият списък, според който България ще поеме „Образование и култура", се обявява като „доста спорен" от запознати.

След това Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика, който е и заместник-председател на институцията.

Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия.

Очаква се парламентът да реши въпроса на заседанието си в Страсбург през октомври.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Коя е Мина Андреева?

Дъщеря на работещия за Германия журналист Александър Андреев, един от най-приближените на Меглена Кунева, която лансира въпросната щерка. Нищо ново под слънцето - шуробаджанащина на европейско ниво, включая и ЕК...

09.09.2019 15:44:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.