• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Рудник „Ада тепе” на „Дънди Прешъс металс” ЕАД беше официално открит

Рудник „Ада тепе” на „Дънди Прешъс металс” ЕАД беше официално открит

/КРОСС/ Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен от „Дънди Прешъс Металс", беше официално открит днес в Крумовград.

В церемонията взеха участие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Мариана Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на града Себихан Мехмед, председателят на „Евромин" Марк Раховидас.

Специално за събитието пристигнаха и членовете на борда на директорите на Дънди Прешъс Металс и Дънди корпорация.

280 млн. лв. е до сега инвестицията на „Дънди прешъс металс" ЕАД в Крумовград. Близо 300 души вече работят в рудник „Ада тепе" и обогатителната фабрика като 90% от тях са местни жители. Предвидени са 17 млн. лв. за развитие на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, спорта и опазване на културното наследство. Съвместно с община Крумовград компанията създаде фонд за подпомагане на микро, малък и среден бизнес за насърчаване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият ресурс на фонда е 5 млн. долара в следващите осем години.

Технологична новост в сферата на опазването на околната среда в минната индустрия е изграденото от „Дънди прешъс металс" ЕАД Интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което осигурява пълно рециклиране на производствените води и прогресивна рекултивация.

Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс" и Джонатан Гудмън, председател на Съвета на директорите на „Дънди Прешъс Металс" поздравиха официалните гости и служителите на компанията от Челопеч и Крумовград за постигнатия успех. Те увериха, че минно-обогатителният комплекс „Ада тепе" ще продължи да функционира съгласно най-високите стандарти за безопасност, опазване на околна среда и отговорност към обществото.

Инж. д-р Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс" и генерален мениджър за Крумовград заяви на откриването на новия рудник: „Удовлетворен съм напълно както от работата на екипа, така и от резултатите, които постигнахме. Искам да благодаря на местната общност, на местната управа, на областната управа, на неправителствените организации, които ни помогнаха да направим този обект по-добър и да бъдем пример в нашия бранш. Поздравявам всички наши колеги и служители, колегите от минната общност с миньорския празник!"

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс" в България. Компанията стартира дейността си в страната преди 15 години. През този период инвестира в модернизацията на подземния рудник Челопеч, превръщайки го в най-модерното минно предприятие в България. Екипът от български специалисти, който днес работи в компанията е на световно ниво.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

честито на 200 лаботникя! устаналите да пият пу ина отровна вода!

25.08.2019 19:27:29

помнещ

Цитат от 19 минути - 28.07.2016г - потвърден- "Милиард на година изкарва от златото ни Дънди вече 17 г. "...това е само от Челопеч...и един лесен въпрос към ГЕРБ-превителството...колко още ще се добавят към тези печалби и от Крумовград...докато България ще е на дъното по развитие в Европа...и с бързи крачки върви към световното дъно...

25.08.2019 09:20:15

Анонимен

и какви отчисления в проценти от печалбите си ще внасят в бюдджета....

24.08.2019 22:13:07

Евтина пропаганда

Толкова прелестни думи за Дънди Прешъс, а покрай тях и за нашите послушници, че от толкова патос авторът на статията е забравил да спомене какво аджиба канадците ще крадат, пардон, ще изкопават. Във всеки случай няма да е птичи тор.

24.08.2019 11:30:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.