• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Домът на Ненко Балкански се превръща в "Къща за литература и превод"

Домът на Ненко Балкански се превръща в "Къща за литература и превод"

/КРОСС/ "Къща за литература и превод" в столичния квартал "Изток".

Идеята е на общинският съветник от групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева, общински съветник в групата на ГЕРБ в СОС. На редовното заседание днес бе приет доклад относно участието на Столична община като партньор в реализиране на проекта".

Едрева обясни, че това ще е къщата на художника и писател Ненко Балкански, който се намира на на ул. "Латинка" в квартал "Изток" в столицата и е ремонтирана.

"В процеса на подготовка на София за европейска столица на културата възникнаха сериозни партньорства, които се превърнаха и в реални проекти. В анализа, който имаме по отношение на културните събития и различните жанрове в сферата на културата, литературата е такъв жанр, на който градът дължи необходимото внимание", уточни тя. 

По думите ѝ, по време на селекционния период, когато международна комисия е оценявала проектите, е получена ясна оценка за проекта на "Къщата за литература и превод" на фондация "Следващата страница". "Ние повече от две години подготвяме и разработваме този проект, за да може той да се случи в София", каза още тя.

"Проектът е насочен към писателите и преводачите с първа по рода си резидентска програма за превод от български на чужди езици и на нашите съвременни и не само писатели. От друга страна това е проект, в който търсим устойчивостта, така че той да бъде достатъчно устойчив във времето, за да подпомага литературата и превода и в същото време да разширява публиките. Има ясно изразено взаимодействие с образователните институции както университетските среди, така и училищата, които са на територията на район "Изгрев" и "Дианабад", поясни Едрева.

"В това отношение важното за града е това, че едно от изоставените пространства, което дълги години е било склад на районната администрация и сега през гражданската инициатива, през хората, се връща на хората в града", добави тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.