• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Левицата ще подкрепи промените в закона за банковата несъстоятелност

Левицата ще подкрепи промените в закона за банковата несъстоятелност

/КРОСС/Левицата ще подкрепи промените в закона за банковата несъстоятелност, които ще обезсилят направените цесии в КТБ.

Позицията на "БСП - лява България" заяви в студиото на БНТ депутатът Румен Гечев.

Диана Йорданова от ГЕРБ напомни, че още на 15 август БНБ е публикувала решение, с което позволява само касови разплащания, но не и прехвърляния, затова е възможно тези сделки да не бъдат признати.

След като бъде обявен фалитът на КТБ, ще бъде назначен синдик, който внимателно ще разгледа всяка една цесия.След като бъде обявена несъстоятелността на КТБ и бъде назначен синдик, цесиите ще бъдат разгледани една по една, както и прихващанията, дошли като следствие от тях, каза Йорданова.

Става въпрос за значителна сума - цесии за около 1,2 млрд. лв. и прихващания за около 800 лв., обясни тя и добави: "На този етап не може да се каже, че цесиите са проблем. По-скоро в бъдещ момент проблем могат да се окажат прихващанията. Това са две различни категории. Именно затова направихме предложения за промени в Закона за банковата несъстоятелност."

По думите й въпрос на морален дълг е управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев, заяви, че както и да се развие ситуацията с прихващанията, явно схемата е била замислена предварително. Някои хора са си направили много добре сметката. "При всички случаи прихващанията ще бъдат платени от данъкоплатците и на някои кредитите ще им излязат почти без пари. Самият факт, че около 7 млрд. лв. са раздадени на 138 физически и юридически лица, означава, че КТБ е създадена и е работела за тесен кръг хора. Държавата е поливала тази гъбка КТБ, която е растяла пред очите на БНБ и други институции, а накрая ние ще платим сметката", категоричен е Гечев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.