• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък

Търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък

/КРОСС/ Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА, влиза в сила от четвъртък. С това канадския пазар става достъпен за българските фирми и нашите експерти, които вече ще могат да работят там.

Канада е 11-и по големина търговски партньор на България извън ЕС, а стойността на българския износ към Северно-американската странна е 82 милиона евро.

Търговското споразумение ще освободи от мито 99% от стокообмена. България изнася към Канада медицинска техника, медикаменти и храни. Падането на митата ще спести над половин милиард евро на европейските компании.

Приемането на споразумението предизвика дебат в родните политически среди, като един от основните аргументи на противниците му беше, че то дава достъп до нашите пазари на генетично модифицирани храни.

Канадската продукция, която ще се внася в Общността и България ще отговаря на европейските ограничения и забрани за такива продукти.

Търговското споразумение създава нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни. То изцяло ще защитава чувствителните сектори. ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти. Успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти. Те включват сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти.

СЕТА защитава 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.