• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Иван Тотев:Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект

Иван Тотев:Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект

/КРОСС/ "Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник", заяви кметът Иван Тотев.

Той призна, че много от нещата, които искали да станат, не са могли да се случат за откриването.

Тотев обясни, че ремонтът на централния площад е започнал още през 2012 г. и въпреки огромното желание той да бъде завършен до 2019 г. заради сложността на проекта и археологическите разкопки това не се е случило.

"Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект. Най-важният проект са хората, събитията, които ще се случат в Пловдив. А площад "Централен" - до два месеца ще бъде готов. Докато стартира туристическият сезон ще бъдем готови", каза пред bTV кметът на Пловдив.

Официалният старт на събитието ще бъде даден в 19:00 часа тази вечер със спектакъла "Ние всички сме цветове". Той е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

Началото е поверено на Теодосий Спасов, а на сцената ще се качат Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл "Тракия", над 200 кукери от региона, хористи и ученици от града.

Основната програма ще бъде на 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената е с 5 нива и тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят - музиканти, актьори. До нея ще се стига през 23 контролно-пропускателни пункта.

Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.