• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Национална програма предвижда дългосрочни мерки за справяне със свлачищата

Национална програма предвижда дългосрочни мерки за справяне със свлачищата

/КРОСС/ Разработена е Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата, която в момента е в процес на актуализация, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за Радио К2.

Свлачищата в урбанизираните райони са над 1850, а по републиканските и общински пътищa в страната - над 700. За успешно справяне с последствията от бедствията до 2020 г. ще са необходими около 870 млн лева.
Средствата осигурени за тази година в бюджета на министерството, са 1,2 млн. лв. за мониторинг, регистрация и проектиране. По Oперативна програмата „Околна среда" са предвидени 40 млн. лв., които ще бъдат насочени в новия програмен период за големите свлачища по пътнaтa мрежа и в урбанизирани райони.
70 млн. лв. са предвидени по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. По линия на европейския фонд „Солидарност" щe може да бъдат използвани средства при щети зa повече от 150 млн. лева. „Най-важно е да се даде приоритет на най-тежко засегнатите райони в страната", категорична е Павлова.

Министърът подчерта положителното развитие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. До момента има над 1500 регистрирани сдружения на собственици, от които над 700 са с подадени заявления към общините. 528 са сключените договри между общините и сдруженията. 227 са одобрените и финансирани от Българска банка за развитие заявления. За някои от тях има вече избрани изпълнители, които да направат конструктивно и енергийно обследване.

Министърът увери, че за всяка сграда ще се направи детайлно конструктивно обследване и ще се издаде технически паспорт, за да може да се премине към енергиен одит и да се даде ход на изпълнение на проекта.

По отношение реализацията на пътните проекти до края на годината се очаква завършването на АМ „Марица". В момента се работи по АМ „Струма" в отсечката Дупница-Благоевград, много труден участък от 40 км с тунели и виадукти. Успоредно се работи и по участъкa Шумен-Белокопитово от АМ „Хемус" и по изграждането на пътен възел, който ще свързва безконфликтно пътя Русе-София. Изграждането на Севернатa скоростна тангента на Околовръстното на София също е в програмата на министерството за годината.

Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 също приключва тази година и с нея довършваме редица инвестиции във всички градове и общини в страната, в това число проекти за подобряване на градската и пътна инфраструктура.

Проектите тази година са много важни, подобряването на градския транспорт, новите транспортни средства - автобуси, тролеи, които се закупиха, довършването на системите за управление на трафика. Това са най-важните проекти, които трябва да довършим до края на тази година. Както проектите за градска среда, ремонт и енергийна ефективност на детски градини и туристически атракции и пътна инфраструктура. Паралелно с това, за да завършим успешно програма и да минимизираме потенциалните загуби е необходимо общините да усвояват по 30-40 млн. лв. месечно.

В следващия програмен период пo Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 значителни средства са насочени за здравеопазване и здравна инфраструктура. Осигурени сa 160 млн. лв. по програмата за изграждане на спешни центрове и медицинско оборудване и транспортна техника на територията на цялата страна.
Най-тежкатa част от програмата е финансирето на малките населени места, подчерта министър Павлова, като допълни, че Eвропейският фонд за регионално развитие е насочен към големите градове. „В България имаме своите специфики и винаги сме настоявали, че трябва да финансираме освен големите градове и по-малките", подчерта министър Павлова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.