• 31 Май 2020 |
 •  USD / BGN 1.7563
 •  GBP / BGN 2.1710
 •  CHF / BGN 1.8245
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 15°C

Малките ВЕИ-та поискаха оставката на Теменужка Петкова и шефа на КЕВР

Малките ВЕИ-та поискаха оставката на Теменужка Петкова и шефа на КЕВР

/КРОСС/ Протестиращи фотоволтаици настояха за оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов. Те поискаха среща и с премиера Бойко Борисов. Протестиращите се събраха пред Министерски съвет.

Малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници твърдят, че в сектора има двоен стандарт, който води до многократно увеличение на цените за крайния потребител. По думите им, спрямо тях се прилага поправка в Закона за енергетиката, която не би трябвало да ги засяга.Според поправката, фирмите, изградили мощностите си по определена схема за европейско или национално подпомагане, нямат право да продават електроенергия на преференциални цени.

Този текст обаче не се прилага по отношение на големите производители на ток от възобновяеми източници и по този начин ги облагодетелства.Малките производители на ток от фотоволтаични съоръжения са недоволни, че и след последните промени в Закона за енергетиката остават тенденциозни по думите им разпоредби, които вече са довели 50 от фирмите до фалит. Възраженията им са срещу определянето на изкупните цени от парламента три пъти под себестойността на производството и против двойния стандарт при прилагането на определени текстове от закона, казва Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на зелена енергия:

"Да се спази действително правилно законът и да бъде приложен към фирмите, които действително имат двойно финансиране, тоест при тях се получават така, че те получават и преференциална цена, и са ползвали държавна европейска помощ за своето изграждане, а не, както тези малките по програмата за развитие на селски райони за разкриване на работни места".Земеделските производители с ведомствени бензиностанции да бъдат извадени от обхвата на Закона за горивата. Това предложение ще обсъждат министърът на икономиката Емил Караниколов и заинтересованите от закона страни.

"Процесът на фалити започна. Около 50 малки ВЕИ централи от общо 300 са фалирали. Проблемът се появи още през 2015 година, когато парламентът прие т.нар. "параграф 18" от преходните заключителни разпоредби на закона за изменение и допълнение на Закона за енергията, с който трябваше да се редуцират цените на изкупуване на активна електрическа енергия от фирми, финансирани с европейски или национални схеми за подпомагане. Това е грешка, допусната от държавата, а не грешка, допусната от ВЕИ фирмите". Това посочи в предаването "Преди всички" по БНР Тихомир Тошев от Съюза на европейските производители на зелена енергия.

Протестът на малките производители на енергия от възобновяеми енергийни източници, който е пред Министерския съвет, е неаргументиран, каза Теменужка Петкова на брифинг пред журналисти след днешното правителствено заседание. По думите й протестиращите имат претенции към промяна в Закона за енергетиката, която е била направена през юли 2015 г. С тази промяна е бил решен въпрос с финансирането на този тип производители на електрическа енергия. Те са били финансирани по оперативна програма, свързана с развитие на селските райони. В последствие, при определяне на цената от бившата ДКЕВР, тази субсидия, която те са ползвали, не е взета предвид и е определена преференциална цена, въз основа на която този тип производители са свръх субсидирани, припомни министър Петкова.Министърът на енергетиката добави, че при извършен одит от Европейската сметна палата е било констатирано двойно финансиране и са били дадени указания за предприемане на съответните мерки. В противен случай не е имало как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма. Заради това е била направена промяната в Закона за енергетиката през 2015 г. и това неоснователно субсидиране е било преодоляно.

През 2016 г. е била нотифицирана и държавната помощ за възобновяемите енергийни източници в България и тя е била приета с тази мярка. По този начин този тип производители на ток са получи такава цена, която съответства на разходите, които те са извършили. В последствие тази промяна в Закона за енергетиката е била обжалвана пред Конституционния съд, който е решил, че промяната е напълно закономерна и става въпрос за свръхсубсидиране на този тип производители, допълни министър Петкова.Енергийният министър уточни, че протестиращите имали претенции и към промяна в директива от края на 2018 г., защото те смятали, че промяната засяга тях. Петкова обаче изтъкна, че това не е вярно, защото няма връзка със свръх субсидирането, които в годините назад са получили този тип производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

"Този протест е абсолютно неаргументиран и това са теми, които ние сме обсъждали и се надявам колегите да си припомнят какво сме разговаряли през годините и как са се развили събитията", завърши Теменужка Петкова.

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Contra

Пазят големите централи въпреки, че са субсидирни, а малките за да хвърлят прах в очите на хората ги фалираха! Ако прилагаха закона правилно за всички, цената на тока ще е наполовина.

15.05.2019 23:15:10

Н.Д.

Много от големите ВЕИ-производители са получили също финансиране, и то доста по-високо отколкото малките, но техните преференциални цени не се променят. Ще има ли някога справедливост? Кой стои зад тези централи?

15.05.2019 21:51:57

1989

Не съм наясно с този казус. Но се съгласявам с коментара на Колева, че малките винаги ги мачкат и респективно големите никой не ги закача. Законите се плетат за големите, а не за малките.

15.05.2019 21:03:13

Анонимен

Само да припомня на управляващите,че парите,които получават малките ВЕИ производители се харчат и инвестират тука, в Родината, за издръжка на семействата си,за обучение на децата си а парите които получават големите ВЕИ производители могат уважаемите управляващи да ги проверят, дали са инвестирани и похарчени тука , или са изнесени в чужбина. За това децата ни бягат в чужбина,защото нямат необходимите условия за развитие тука.И още нещо, ако бяха такива условията,каквито са сега,тогава когато изграждахме централките си никой нямаше да рискува да си залага жилището. И затова дрескода на протеста е такъв, подмамиха ни и после ни надянаха въжето.ОСТАВКА.

15.05.2019 19:59:41

радо52

още като направиха малките централки ги изтупкаха с 40% рекет такса, после рекет с 20%, после им пробутаха някакъв закон и ги удариха с 90% и ги елиминираха. тоя Иван Иванов на КЕВР вика, Европа така казала :) хаха да да, сигурно Европа ви каза да слагате рекет 40% и 20% а? айде мопя ти се ние да не падаме от небето

15.05.2019 19:03:03

Велика България

само в България се случва това че половината заплата отива за ток. защо няма публичен регистър където можем да видим кои производители какво получават. да видим кои са фирмите, на кого са, с кой са свързани и кой колко получава и как влияе на крайния производител това. където има затъмнение, значи краденето е яко

15.05.2019 18:44:22

Деси Колева

Поредния убит от Държавата малък бизнес

15.05.2019 18:13:27

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.