• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор - коментар на политолозите

 Изборът на Иван Гешев за главен прокурор - коментар на политолозите

/КРОСС/ Иван Гешев беше преизбран за главен прокурор от членовете на Висшия съдебен съвет. За заседанието вчера и за процедурните хватки оттук нататък, ако има такива, в сутрешния блок на БНТ говориха политолозите Стойчо Стойчев и Мария Пиргова.

Мария Пиргова каза, че е изненадана от нивото на дебата, което очаквала, че ще бъде доста по-високо за ВСС. Но се оказа, че и при юристите могат да се намерят много противоречиви законови и конституционни тълкувания, допълни тя.

Ясно е, че в България и в българската политика, по същия начин и в българската съдебна система нещата се представят винаги за принципни, а зад тях стоят лични избори, коментира от своя страна Стойчо Стойчев.

Двамата експерти се обединиха в мнението си, че това е характерна черта на българската политическа култура.

Мисля, че процедурата имаше слабости и аз съм на мнението, което изрази и президента, че е по-добре да имаше конкурс и действително на изслушването за главен прокурор да беше изслушан и негов конкурент, за да се получи визията за прокурорската работа в нашата система сега, каза още Мария Пиргова. Ние всички очакваме повече справедливост, очакваме повече реакции на прокуратурата към корупцията, към видими недъзи в нашето общество и се надяваме все на прокуратурата. Другите институции могат само да сезират прокуратурата. И затова по конституция фигурата на главния прокурор се получава изключително ключова, но изборът на прокурор се политизира още с избора на г-н Цацаров и продължава да тече в тази посока на политически избор. Общественото мнение не вярва на съдебната власт, което е катастрофално, коментира още Мария Пиргова.

Относно ролята на Румен Радев Стойчо Стойчев изрази мнението, че това не е битка на президента. Това не е негова битка и той не иска и да я води, допълни той. Изрази някакъв вид и политическа позиция, и гражданска позиция като върна процедурата за допълнително обсъждане. При това решение на ВСС, което е монолитно и ясно изразено, би означавало някакъв вид фиксация или институционална война президентът да тръгне по тази логика на сезиране на Конституционния съд, на продължаващо неподписване с месеци. Има достатъчно време до януари, когато изтича пълният мандат на Сотир Цацаров, така че тази процедура, предполагам, ще приключи дотогава, може би и в по-кратки срокове, каза още Стойчо Стойчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.