• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Другата седмица ГЕРБ ще внесе подписката за промяна в Конституцията

Другата седмица ГЕРБ ще внесе подписката за промяна в Конституцията

/КРОСС/Другата седмица ГЕРБ ще внесе подписката за промяна в Конституцията. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание. Той посочи, че към момента има около 125 подписа като се очаква броят им да нарасне след разговор с всички парламентарно представени групи и с тяхното участие в дебатите, които ще се водят. По думите му обаче към настоящия момент от АБВ имат политическо решение да не подкрепят промените в конституцията.

Ще бъде направено всичко възможно да бъдат чути мненията на БСП и ДПС във връзка с промените в Конституцията, обеща Цветанов. „Ще направим всичко възможно да бъдат чути и техните мнения и ако действително обединим усилията си да постигнем политически консенсус, ще може да имаме тези промени, които са така желани за провеждането на реформата", каза той.

Цветанов е оптимист и по отношение на сигурността на мнозинството. Председателят на ГЕРБ увери, че разпад няма.

„Не се разпада, пенсионната реформа е силно подкрепена, както от министър председателят така също и от работодатели, синдикални организации и разбира се от парламентарната група. Всичко ще бъде подкрепено", заяви депутатът.


Ние събираме всеки отделен подпис на народен представител от групите, които подкрепят законопроекта в момента, просто за да няма тълкуване, че някой народен представител не стои зад проекта, обясни Радан Кънев. 

Ние днес събрахме 23 от 23 в Реформаторския блок, така че съвсем нормално за подкрепям тази идея да не оставяме подобни въпросителни, че на някой депутат му няма подписа да го гоним по коридора, ама вие искате ли съдебна реформа, не искате ли. Оттам нататък конституционното мнозинство ще бъде предмет на тежки преговори и тежки дебати в комисията, може би и дебати в зала. Моето мнение, ако мога да си позволя прогноза е че въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала, коментира съпредседателят на РБ.

Това, което се вижда е че, няма да получим гласове от ДПС, а може би трябва да се направя на изненадан.
Нека се съберем в комисията и да обсъдим предложенията, нека видим има ли допълнителни предложения от РБ, а от нас сигурно ще има, нека видим в комисията къде са пресечните точки и пак казвам не подценявайте публичния конституционен дебат, който ще се случва в пленарна зала, защото зад тези промени са 90% от българите и накрая ми е интересно как ДПС ще се измъкнат от това, че няма да ги подкрепят, каза още той.

На въпрос какъв знак би било ако Конституцията остане отворена, не реформирана, Кънев отговори, че това би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна, тя е била такава в миналото, но аз вярвам в еволюцията на хората.
Те ще бъдат проведени със или без конституционна промяна. А да се проведе промяна в конституцията би било знак на стабилност, на единство на обществото ни и на непреходност на тези промени. Една промяна направена с обикновено мнозинство, може да бъде преобърната в следващия парламент, нещо което се е случвало в историята на българската съдебна система за последните 25 години и веднага мога да преброя на ум четири пъти, което е основната причина за крайната нестабилност и корумпираност на системата, каза депутатът. 
С колегите от АБВ сме в постоянен диалог. Те не желаят да бъдат вносители, но вярвам, че ще имаме подкрепата им накрая след работата в комисията. Не искам да се драматизира за това кой е носител и кой не, законодателната работа тепърва предстои, ние не сме започнали, коментира Кънев. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.