• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вреден ли е суроватъчният протеин?

Вреден ли е суроватъчният протеин?

/КРОСС/ Предразсъдъци относно суроватъчния протеин

Факт е, че когато чуем за вещество в прахообразно състояние, особено ако е популярно във фитнес средите, в ума ни мигновено нахлуват всевъзможни негативни мисли: "Със сигурност е вредно за здравето!"

Това е най-малкото, което повечето от нас биха си помислили. И може би имаме основание за тази негативна нагласа, с оглед на всичките вредни продукти на пазара.
Но какво можем да кажем за добре познатия суроватъчен протеин на прах?

Предразсъдъците относно суроватъчния протеин са доста, най-често срещаният от които е: "Протеините на прах се използват от спортуващи хора, създават се в лаборатории, в прахообразен вид са, очевидно става дума за поредната химия."

Разлика между анаболни стероиди и хранителни добавки

За съжаление 95% от хората не правят разлика между хранителни добавки и анаболни стероиди. Поставят ги под общ знаменател, въпреки че двете понятия не би следвало да се бъркат едно с друго в никакъв случай.

Същността на хранителните добавки, начинът по който се създават и въздействието им върху организма са съвсем различни от тези на анаболните стероиди и нямат нищо общо с тях.

За разлика от стероидите, хранителните добавки са продукти, които имат за цел да предоставят на организма ни нужните количества микронутриенти (минерали и витамини) и макронутриенти (в случая, белтъчини/протеини), като по този начин спомагат да балансираме своя хранителелен режим.

Нека погледнем фактите

Въпреки че се произвеждат в лаборатории чрез химични процеси, трудно ми е да поставя хранителните добавки наравно със стероидите и да ги нарека "химия".

Причината е, че при процеса на създаваното им се използват единствено естествени източници – в случая на суроватъчния протеин се използва суроватка, която е отпадъчен продукт при производството на сирене.

От своя страна белтъчините са изградени от 20 различни аминокиселини: глицин, аланин, валин, левцин, изолевцин, серин, треонин, лизин… 

Точно така, говорим за аминокиселини, които са заложени в нашето ДНК!

 Набавяме си ги всеки ден от храната, която консумираме и са от съществено значение за здравето ни и за правилното функциониране на организма.

Следователно не би трябвало да се страхуваме и да сме резервирани спрямо суроватъчния протеин, който не представлява нищо друго, освен концентрирана храна, съдържаща тези аминокиселини.

Нека разгледаме поотделно какви са техните функциите, това ще ни помогне да разберем по-добре същността и въздействията на суроватъчния протеин върху организма ни. Един по-задълбочен поглед ще премахне, надявам се, и последните сенки на съмнение.

Най-важните аминокиселини в състава на суроватъчния протеин

Левцин 

Научните изследвания многократно са доказвали, че левцинът стимулира синтеза на мускулен протеин. Поради тази причина хората, които тренират и работят за покачване на мускулна маса, трябва да суплементират с протеинови добавки.

Аминокиселината също подпомага заздравяването на костите и кожата след нараняване и често се препоръчва при възстановяване от операция.

Изолевцин 

Тази аминокиселина е известена със способността си да увеличава издръжливостта и помага на организма да се възстанови след интензивна физическа активност. Добрите източници на изолевцин са богати на белтъчини храни като ядки, семена, месо, яйца, млечни продукти, риба, леща, грах и соев протеин.

Валин

Стимулира централната нервна система и повишава умствената енергия, като цяло отговаря за психичното здраве на човека. Помага за предотвратяване на мускулното разграждане като осигурява допълнителна глюкоза в мускулите.

Отстранява излишния азот от черния дроб, като го отлага в други тъкани на тялото, където той е необходим. Използва се при лечение на чернодробни увреждания, причинени от алкохолизъм и наркотици.

Естествените източници на валин са говеждо месо, млечни продукти, гъби, фъстъци, и соев протеин.

Всички тези три аминокиселини работят синергично за възстановяването на мускулите и регулирането на кръвната захар, осигурявайки енергия на организма. Комбинацията по между им се изразява от абревиатурата - BCAA (branched chain amino acids / верижно разклонени аминокиселини).

Това са три от незаменимите аминокиселини, които са от голямо значение за хората, занимаващи се активно със спорт. Научните изследвания показват, че съотношението им в суроватъчния протеин е перфектно за постигане на оптимални резултати.

Суроватъчният протеин и здравето

Ако сте иначе здрави, нямате никакви поводи за притеснение относно приема на суроватъчен протеин (стига да сте избрали такъв с натурален подсладител, разбира се). При здрави индивиди бъбреците са напълно способни да се справят и с по-висок прием на белтъчини.

Ако имате увредени бъбреци, лекарите най-вероятно и без това са ви препоръчали да ограничите приема на белтъчини и следователно не е желателно да приемате допълнителна доза под каквато и да е форма.

Същото важи и за черния дроб. Клиничните изследвания не показват повишаване на нивото на токсините в черния дроб при консумация на суроватъчен протеин.

В заключение

Както виждате, няма нищо притеснително в състава или приема на суроватъчния протеин. Той не само, че не е вреден, но може да бъде много ценен помощник в постигането на целта ви!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.