• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Преглед на печата

Преглед на печата
/КРОСС/ Нова година ще започне с ценови скок", предупреждава "Сега" на първа страница. Токът за бизнеса се увеличи с 350 на сто, предстоят поскъпвания на водата и природния газ, пояснява изданието. Средно с около 8 процента ще се повиши и цената на парното и топлата вода. 

Колбаси, мляко и хляб поскъпват заради тока, предупреждава "24 часа" от първа страница. Вестникът представя прогноза какво може да поскъпне заради скока в цената на промишленото електричество. Цената на енергийната борса за догодина с 50 на сто по-висока от средната за 2018 година. "Телеграф" също пише по темата: Заради скъпия ток за бизнеса, цената на колбасите и на хляба тръгнаха нагоре. Над 40 процента ще стане търговската надценка за хляба, казват от бранша. Киселото мляко също поскъпва и то най-много от спектъра на млечните продукти. "Дума" алармира "Водата поскъпва". Цените ще са по-високи в 23 от големите градове и ще зависят от инфлацията, казват от държавния регулатор. "Монитор" уточнява, че високите цени на енергията удрят стоките от потребителската кошница. Хлябът ще поскъпсе с десет процента, а колбасите - с пет насто. Шивашки фирми се опасяват от загуба на поръчки за чужбина. 
 Още една прогноза в "24 часа" - икономистът Лъчезар Богданов за това кои сектори в икономиката ще бъдат засегнати, когато свърши периодът на нулевите лихви. Най-пряко това ще се усети в строителството и в машиностроенето. Необходимо е да бъде запазена стабилността на публичните финанси, съветва икономистът. 
 Вестник "Труд" представя доклад на Брюксел, според който Европа дава отлична оценка на пътищата ни. Проби, анализирани в Италия, показват, че асфалтът отговаря на всички стандарти. Като добър пример е посочена магистрала "Тракия". 
 Вестник "Сега" посочва друг доклад от Брюксел- този на евродепутати, в който корупцията у нас е оценена на 11 млиарда евро. Групата на Зелените в европарламента е разпространила документа в неделя по повод Международния ден за борба с корупцията. От всички държави в Общността само Румъния е по-зле от нас. Вестник "Земя" цитира изследване на АФИС, според което 58 на сто от българите казват, че корупцията в страната е в особено големи размери. Само 6 на сто от анкетираните вярват, че арестуваните олигарси ще бъдат осъдени.
"И тази година България е на 41-во място по човешка свобода", съобщава "Труд", като цитира годишната класация на Индекса на човешка свобода, включващ 162 държави. От 28-те страни-членки на Европейския съюз след нас са само Унгария и Гърция. Имаме максимален резултат за свободно движение и минимален - за върховенство на закона. 
 Според председателя на Съюза на работодателите в системата на просветата Диян Стаматов, извънкласните дейности помагат за намаляване на агресията след учениците. В интервю за "Монитор", той изказва убеждение, че диференцираното заплащане на учителите ще се усети в близките 2-3 години. Стаматов е убеден и че не всички училища ще постигнат 20 процента увеличение на заплатите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.