• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Копривщица отбелязва 140 години от Априлското въстание с тържества и възстановки на събития

Копривщица отбелязва 140 години от Априлското въстание с тържества и възстановки на събития

/КРОСС/Възрожденският град отново въстава - ще се чуят първите гърмежи, както се е случило това преди 140 години, отбелязва БГНЕС.

Програмата ще се проведе под патронажа на държавния глава Росен Плеевнелиев, който пристига в 11 часа в града. Половин час по-къъсно на пл. "20 април" президентът ще даде начало на тържествата и ще приветства жителите и гостите на Копривщица. Държавният глава ще присъства на театрализирания спектакъл-възстановка "Първа пушка" на събитията от април 1876 г. и ще се поклони пред паметника на Тодор Каблешков в града.

От 17.00 ч. в училище "Св. Св. Кирил и Методий" Плевнелиев ще разговаря с ръководството на Общината, след което ще присъства на концерт на фолклорния ансамбъл "Българе".

Тържествена проверка-заря по случай 140 години от Априлската епопея е с начало 20.30 ч. на пл. "20 април". След това президентът ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България.

В Панагюрище в този ден ще се проведе събор - поклонение на местността "Оборище". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати ще участват в тържествата по повод 140-ата годишнина от Априлското въстание в местността.

Там честването започва в 11.00 ч. с тържествен молебен-водосвет. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по случай паметната дата. Цецка Цачева ще поднесе цветя на паметника "Оборище".

И тази година по традиция ще бъде връчена наградата "Оборище", учредена от Сдружението на възрожденските градове в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.