• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Турция търси наша пшеница

Турция търси наша пшеница

/КРОСС/ Турски производители търсят български сортови пшеница. Причината е в качеството на родното жито. Това стана ясно на 23-ото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. Изключително популярни и признати са български сортове "Галатея" и "Аглика", като има голям интерес и към "Енола", съобщава "Стандарт".
До края на седмицата 85 родни и чужди фирми ще представят продукцията си на изложението. И докато турски стопани се интересуват от родното жито, българските производители пък още от първия ден показаха интерес към фирма на съседите. Компанията предлага трактори с различна мощност. Интересът към предлагания асортимент се дължи на факта, че това, което се предлага като базово оборудване при големите марки, е допълнителна екстра, която се заплаща, обясни Борислав Янев от компанията. От значение е и цената. Според мощността тя варира от 42 000 до 74 хил. лв. Задължително обаче всяка машина е с панорамна кабина, а броят скорости за движение напред и назад е еднакъв. Има трактори с 16 предни и задни скорости, а имаме и с 24 предни и задни скорости, обясни Янев. Освен това всеки трактор в базовото си оборудване има CD плеър, климатик, компресор, тежести и те не се калкулират допълнително, допълни той.
Българското жито дава по-добра реколта. Стопаните да сеят поне 50 на сто от площите си с български сортове пшеница, защото западните селекции не са създавани при климатични условия като българските. Това посъветва директорът на Добруджански земеделски институт проф. Иван Киряков. И тази година институтът участва на селскостопанския панаир в Добрич. Той предлага 14 сорта базови сечмена пшеница, 5 сорта тритикале и 1 сорт ечемик. Безспорен фаворит е "Енола", което се доказва и от справка на МЗХ, посочваща, че с нашия сорт "Енола" са засети 34% от площите с пшеница в страната, обясни Киряков. Институтът има заготвени 1700-1800 т базови семена пшеница и тритикале. Цената на базовите семена пшеница е като миналогодишната - 980 лв./т, а на тритикалето - 800 лв./т. Имаме базови семена пшеница и от миналогодишна реколта, като цената там на тон е 650 лв., допълни Киряков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъпанар! Кой ще ти се върже, че в 21 век при това икономическо разузнаване и информация някой открил какви уникални сортове пшеница произвеждаме? Помнете ми думата до 3 години зърнарите ще го закършат яко, особено ако TTIP влезе в сила. MONSANTO ще ги смаже и даже Деси от Мелинвест няма да им помогне, барабар с всичките субсидии, които крадат! Ще се нагледаме на вой и фалити, защото нито като производителност на Ха, нито като качество на пшеницата сме конкурентноспособни.

05.08.2015 00:41:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.