• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Георги Първанов: В коалиционното правителство няма диалог

Георги Първанов: В коалиционното правителство няма диалог

/КРОСС/ Водещ: Първият ни гост е Георги Първанов - президент два мандата и лидер на АБВ в оставка. Здравейте, г-н Първанов. 

Георги Първанов: Добър ден.
Водещ: Ще започна с този въпрос, който най-много вълнува хората, защото става дума за целостта на управляващата коалиция. При какви обстоятелства АБВ би оттеглило подкрепата си, участието си в правителството на Борисов?
Георги Първанов: Многократно съм изразявал нашата принципна позиция. Тя е в това дали се спазва коалиционното споразумение. При нас то е партньорско споразумение - т.е. имаме една стъпка на дистанция от реалната коалиция. Но ако трябва да вляза в детайли, кои са съдържателните аргументи - доколко се спазват управленските ангажименти на самата коалиция.
Водещ: Е, доколко?
Георги Първанов: Веднага ви давам конкретни критерии. Първият от тях е изпълнението на социалната политика. Ивайло Калфин е готов с пакет, всъщност 4 пакета от законопроекти, засягащи пенсионната реформа, засягащи семейните добавки за деца, работното време и т.н. да не ги изброявам. Той ще ги сложи на масата буквално до дни.
Водещ: Всички чакаме тази пенсионна реформа.
Георги Първанов: Оттук нататък всички чакаме, но интересно ми е как ще реагират партньорите от коалицията, преди всичко ГЕРБ. На второ място ние имаме много бележки към отделните политики. Аз многократно, сигурно и във вашето студио съм казвал, че имаме бележки към министъра на отбраната, към външния министър, към икономиката - нещата не вървят, енергетиката е в много тежко положение. Искаме да си изясним какво правителството смята да прави оттук нататък.
Водещ: А не сте ли си изяснили, г-н Първанов?
Георги Първанов: Не, и аз многократно съм казвал и това - няма диалог в тази коалиция.
Водещ: Все още няма диалог?
Георги Първанов: Няма, той сигурно няма да се случи до края на мандата. Или ще се случи, но без нас.
Водещ: Вие не сте ли се чували с Борисов скоро?
Георги Първанов: Омръзна ми да отговарям на този въпрос - извинявайте, не съм.
Водещ: Не сте? Партньори, коалиционен кабинет и не сте се чували с премиера и лидер на...?
Георги Първанов: Това не е фатално, г-жо Ризова. Това е проблем, но това не е фаталния проблем. Аз ако виждам едно силно, работещо правителство, не бих се обезпокоил от това, че нямам постоянен контакт с Борисов. Това не ми тежи, не ми пречи, може да ми вярвате. Но механизмът на формирането на политиката, отсъствието по-скоро на такъв механизъм е по-малкият проблем. По-големият проблем е отсъствието на политики в цели сектори, в цели министерства. Аз питам коя ще бъде добрата новина в сектор „Енергетика", например? И питам много отдавна. Питам докога ще се позволява на министъра на отбраната, който беше вчера ваш гост или онзи ден, да приказва и да прави каквото си поиска - кого е питал? Ние отдавна в парламента искаме да се приеме една декларация, в която ясно да се запише, но да се произнесе парламентът - най-висшата институция, че България няма да се намесва в събитията на Украйна и в отношенията между Украйна и Русия.
Водещ: А това дали е възможно като сме членове на НАТО и на Европейския съюз?
Георги Първанов: Може. България доказа своята солидарност като член на НАТО - Ирак, Афганистан, да не изброявам всичките случаи на тази наша солидарност. Но тук ние имаме право - трябва да отстоим това свое право на специфична, различна позиция и заради традицията, и заради икономическите интереси, заради настроенията на хората, ако щете, ние не можем да не се съобразим с това.
Водещ: Сега се сещам как партньорите от коалицията - Реформаторския блок ще каже: Най-русофилската партия, най-лявата партия у нас е наш партньор. Но това е друга тема. Между другото, освен с ГЕРБ, очевидно имате проблеми и с Реформаторския блок. Спомням си как реагира лидерът на ДСБ Радан Кънев когато вие казахте, че подадете оставка - каза, че гайле му е паднало. Спомням си обаче, че вие нарекохте Реформаторският блок „новото ДПС преяло с власт". При такава непоносимост между двама партньори в един кабинет как се работи, г-н Първанов?
Георги Първанов: Нека да правим разлика между двете изказвания. Ако позволите да ги сравня - едното изказване е твърде личностно. То е натоварено с едно лично отношение това на младия български политик Радан Кънев. Другото е тезата за политиката. Това, което прави Реформаторския блок е пълното отсъствие на реформи в секторите, в които те присъстват, може би с изключение на опитите в здравеопазването, които се надявам да бъдат ползотворни и успешни, но оттам нататък всичко се свежда до кадровите промени. Самите те далеч преди аз да се произнеса, Радан Кънев и министърът на икономиката спориха в ефир кой повече преяжда с власт. Не го нарекоха така, но всички разбрахме за какво става дума.
Водещ: Добре, но това, което вие казвате Кънев нарича лъжа, която се разпространява по гьобелсов начин. Създавате настроения срещу Реформаторския блок, макар да сте в една коалиция.
Георги Първанов: Вижте, аз съм го казвал веднъж и сега го повтарям, понеже вие ме провокирахте.
Водещ: Аз ви провокирам за отношенията, разбирам, че има проблем в коалицията. И с ГЕРБ, и с реформаторите - та вие не се понасяте помежду си, господин Първанов.
Георги Първанов: Не, аз нямам отново ще кажа нито личностна, нито априори политическа непоносимост. След като ние сме се събрали макар и в различни кръгове на подкрепа към правителството, значи ние сме направили своят компромис. Но този компромис не може да бъде вечен. Той не може да прескочи една граница на допустимите политически мерки. Но това, което се случва, тъй като ние може да се представим блестящо в социалната сфера, в което нямам съмнение. Ивайло Калфин наистина работи както никой друг досега. Но ако всичко друго се провали, извинявайте ние не може да носим тази отговорност.
Водещ: То е въпрос на гледна точка, защото пък Кирил Домусчиев, шефът на КРИБ ми гостува - той пък казва, че изобщо не се разбират в тристранния съвет с Ивайло Калфин и че той смята, че това не е работещото министерство. Искам да кажа винаги има различна гледна точка към една и съща работа, нали така?
Георги Първанов: Понеже Ивайло Калфин няма да го каже, но аз мога да го кажа - защо се предполага, че социалният министър трябва да отстоява на всяка цена и на 100% интересите на работодателите? Аз за разлика от някои други лидери от лявото не бих използвал към работодателите тежки квалификации, включително от миналото. Напротив - аз съм за конструктивен диалог. И все пак социалният министър трябва да отстоява преди всичко интересите на онези, които не могат да си ги защитят както става дума - пенсионерите, майките с децата, самите деца, работниците, безработните и онези, които са на борсата. Ивайло Калфин го прави по един убедителен начин.
Водещ: Добре, защитавате си вашият човек в кабинета. Към тази тема искам да минем към финал, но все пак вие заплашихте... не точната дума е заплашване, но смятам за участието ни в кабинета за замразено, нещо подобно бяхте казали.
Георги Първанов: Точният цитат е, че обявих за замразено партньорското споразумение. Защото просто то не се изпълнява. Вижте, ние сме направили една таблица, която ще я предоставим на журналистите да се види по програмната декларация, която е силният, убедителният, това е първият документ, който се изработи в един наистина сериозен диалог за разлика от програмата за управление, която е извинявайте доста слабичка, въпреки 180-те страници. Но сме направили там една таблица и за съжаление минусите, нулите са много повече отколкото плюсовете, които показват някакво развитие.
Водещ: Не сте доволен от работата на кабинета, правилно ли обобщих?
Георги Първанов: Неудовлетворен съм. Аз имах много повече очаквания и го казвам с идеята не да събаряме кабинета, защото в момента наистина няма ясна, силна, убедителна алтернатива. А защото искам този кабинет да бъде оздравен и не може да пестим критиките.
Водещ: При това положение какъв е шансът, можете ли в проценти да кажете вие да оттеглите подкрепата си за него и респективно вицепремиерът Калфин? Както той каза, че ако АБВ не участва, не подкрепя, той няма работа в този кабинет.
Георги Първанов: Не искам да изпреварвам дискусията вътре в АБВ...
Водещ: Тя предстои през април. Добре, кажете вашето мнение?
Георги Първанов: Моето мнение ще бъде функция на онова, което покажат анализите на нашите експерти. Аз вече ви казах, ние вървим една много сериозна линия на анализа.
Водещ: Не изключвате обаче този вариант и той си стои сериозен да се оттеглите?
Георги Първанов: Този вариант стои, затова е необходим наистина диалог, в който да изчистим или поне да изясним проблемите. Да се разбере какво има намерение да прави не правителството, а партията мандатоносител в лицето на ГЕРБ, нейното ръководство. И ако нашите идеи се разминават, ако ние стоим на програмната декларация, а те са някъде другаде, то тогава може и да се разделим.
Водещ: Добре, а ще инициирате ли една среща лидерска на партиите, които участвате в кабинета, с да или не, вие да поемете такава инициатива, да се срещнете с Борисов, не знам там от реформаторите кой ще дойде, вероятно няколко човека, Патриотичният фронт и да се разберете за тези неща.
Георги Първанов Вижте, ние ще инициираме среща с ГЕРБ, защото тя е партията мандатоносител.
Водещ: С другите няма да правите.
Георги Първанов Готови сме на среща, ако те желаят, за да изясним отношенията и с другите формации. За да няма реплики...
Водещ: Ще я направите преди април.
Георги Първанов ... които да прескачат границите, допустимите граници на коалиционните, на партньорските отношения. До април трябва да се случи, да.
Водещ: До април трябва да има такава среща между вас и Борисов.
Георги Първанов През април.
Водещ: Добре, наистина с да и не, ако гласуват да сте лидер отново на АБВ, ще останете ли лидер на АБВ?
Георги Първанов Може би, да, но всичко зависи не само от броя на номинациите и от резултата от гласуването, а от това каква политика ще изберем. Това е моето условие и аз съм го казал много категорично още във времето, в дните, в които подадох оставката. Имахме много сериозен дебат в АБВ. Ако политиката, която формира АБВ, ръководството и парламентарната група, отговаря на моите виждания, аз ще се опитам да ги реализирам, да продължа с лидерството. Но ако има някакво тотално разминаване, то...
Водещ: Няма да има, така като ви слушам, няма да има тотално разминаване, като слушам вашите колеги. Единствено че отново ще даде храна на тези, които ще кажат това беше театрална оставка, това беше номер на Първанов да измие срама на АБВ, че гласуваха 16 млрд.
Георги Първанов Кой го казва това? Хората от "Позитано" , нали? Извинявайте, госпожо Ризова, не мога да приема да ми говорят за това хора, които след 10 загуби даже не помислиха за оставка. Оставката е морален акт, акт на достойнство. Казвам го не защото съм направил тази стъпка, а защото познавам добре историята. Защо никой оттам, в лявото пространство досега не е предприел такова действие.
Водещ: Пак макар и театрално казвате.
Георги Първанов Нека.
Водещ: Исках друго да ви питам, но така и така дойдохме на "Позитано". Слушах сутринта Антон Кутев, той наговори такива неща за вас и за АБВ, каза, че вие на практика сте сега, да не търся цитата, вие сте човек на Бойко Борисов, вашата партия съществува единствено с цел, перифразирам, защото не мога да открия цитата, да унижава и да мачка БСП, да я отблъсква в полза на ГЕРБ.
Георги Първанов Не съм го слушал, признавам. Знаете ли, аз го разбирам Антон Кутев, на него нищо добро не съм му направил през годините. За разлика от хора като Сергей Станишев, Михаил Миков, Янаки Стоилов, за които съм се борил да бъдат депутати, защото ценял техните качества, техните идеи. И тяхната позиция, техните думи ми е трудно да преглътна. Но в крайна сметка това е политиката. Нагледах се на много тежки сцени, наслушах се на много неприятни думи, ще го преживеем. Но вижте, едно искам да кажа, хубаво е по същество да говорим, без емоции. Слушам бившия председател, моя наследник Станишев, който казва, обвинява ръководството на БСП в сектантство. Когато аз го казах това, може би тук да съм го казал, сегашният лидер каза, че ние сме някакви, не помня даже, някакви бракониери или някакви такива други тежки думи.
Водещ: Мародери май беше, ако не се лъжа.
Георги Първанов Не, чак дотам едва ли. Но както и да, имаше квалификация. Сега излиза г-н Станишев и казва БСП е сектантска. И те мълчат, съгласяват се.
Водещ: Може би защото е, както вие казвате, един фактически, за когото вие казвахте, че е Станишев, и един изпълняващ длъжността - Миков. Наистина ли сте убедени в това?
Георги Първанов Погледнато, е то, то се видя. Дойде г-н Станишев, раздаде оценките, съвсем менторски, провокира напрежението с АБВ, защото имаше един период, в който нещата вървяха нормално, ние дебатирахме, но по политики. Сега нещата отново взеха личен характер. Излиза г-н Станишев в едно интервю, печатно, да не цитирам вестника и заглавието, то е изведено от съдържанието, е: „АБВ приключи морално". А той кога приключи морално?
Водещ: Кога е приключил морално?
Георги Първанов: Когато възникна въпросът кой, защото той беше авторът на онова прословуто предложение. Той го обоснова в парламента, но не искам да връщам лентата назад, не искам да споря.
Водещ: Не ми дадохте отговор на въпроса кой?
Георги Първанов: Не е за първи път, да - той е.
Водещ: Кой е той?
Георги Първанов: Да.
Водещ: Добре, много интересни теми, но искам и нещо важно друго да ви попитам -знаете, че в това студио се взриви една дискусия около Закона за тайните служби.
Георги Първанов: Да.
Водещ: Бойко Ноев провокира като каза, че нямаме нужда от НСО, че такава служба няма в Европа. След него дойде тук полковник Марков, който е бивш служител на НСО каза, че този закон е фактически /.../. Това е отделно, но зад това нещо стои реабилитирането по законов вид на УБО, нещо което каза и, между другото, Бойко Ноев. Това е закон и УБО във вида, на който беше в Държавна сигурност, но полковник Марков казва: това е нужно на трима души, които са узурпатори на властта в България. Това са Бойко Борисов, Ахмед Доган и Георги Първанов. За какво ви е нужен Закон за НСО, който да е част от старата държавна сигурност, г-н Първанов?
Георги Първанов: Нека първо да започна от тази тройка. Питам се какво е моето място тук? Вие знаете ли колко души имам охрана аз?
Водещ: В момента ли?
Георги Първанов: Да.
Водещ: Нямам представа, г-н Първанов.
Георги Първанов: Нула. Аз нямам нито един човек охрана. За какво говорим тук? Ако аз имам някакво отношение по-сериозно, по-плътно към НСО щях да имаме 20 души, както някои други, да не ги изброявам аз от своя страна, това е едното. Но другото по-важно - разбира се, винаги ще има някой да мърмори защо е казано на военен език. важното е, че става дума за модерни закони. Говоря за законите, които уреждат всички служби, поне основната част от тях, закони, които се появяват след 25 г. търсене, мъчителни борби, пак имаше квалификация, но тези закони стават. Те са работещи. Те са подготвени от специалисти.
Водещ: Да ги подкрепите, парламентарната ви група ще ги подкрепи?
Георги Първанов: Да, нещо повече - генерал Михов е съвносител и той обоснова по един блестящ начин нуждата от тези закони, както обаче и нашите възражения - да не се събират двете разузнавателни - военното и гражданското.
Водещ: Няма да се съберат и ГЕРБ са на същото...
Георги Първанов: Но това е част и от нашата позиция. Ние го наложихме.
Водещ: Няма да е голяма битката имам предвид, вече.
Георги Първанов: Тя беше сериозна.
Водещ: Тя е в миналото.
Георги Първанов: Както и за „Военна информация" ние продължаваме да настояваме да не бъде цивилен този, който ще...
Водещ: Т.е. да не бъде Йордан Бакалов, това настоявате?
Георги Първанов: Не, по принцип е важен. Йордан Бакалов е един нелош експерт. Аз не бих го критикувал в друго качество. Приемал съм това, че е министър или шеф на комисия, но шеф на Военното разузнаване не бих казал.
Водещ: На финала да ви попитам за референдума, който инициира г-н Плевнелиев. Той го инициира отдавна и стои зад неговата идея. Сега, отново го заяви. За референдум ли сте за Изборното законодателство ли сте заедно с местните избори?
Георги Първанов: Ние сме „за" с няколко много конкретни уточнения или по-скоро въпроси към вносителя Плевнелиев за задължителното гласуване, за мажоритарния и пропорционалния вот в една смесена система, но по-важно е друго - ние инициираме буквално тези дни промяна в Закона за референдума. Ние настояваме да се свали прагът на легитимност, така да се каже, тъй като той сега е плаващ, но може да се окаже и много висок, както на предишните парламентарни избори, когато е 64%. Сега е 48%. Ние предлагаме да бъде 40%, да бъде закована, да бъде предсказуема тази граница за въпроси от обикновен характер и за проблеми засягащи промяната на Конституцията - да бъде 50%+1. И още една идея - ще намалим броя на необходимите подписи, за да се инициира референдумът. Водещ: Чудесно, това е добра новина, но наистина с да или не - „за" или „против" задължителното гласуване е АБВ или вие конкретно, ако нямате партийна позиция?
Георги Първанов: „За", но трябва да стане промяна в Конституцията и да се уточни - ще има ли санкция, ще има ли стимул и това са въпроси, които не могат да стоят дълго без отговор.

 

Георги Първанов, председател на АБВ в оставка
BTV

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.