• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Нивото на радиация в Северодвинск е надхвърлено от 4 до 16 пъти след експлозията

Нивото на радиация в Северодвинск е надхвърлено от 4 до 16 пъти след експлозията

/КРОСС/ Нивото на радиация в руския град Северодвинск в Архангелска област е било надхвърлено от 4 до 16 пъти при инцидента на близкия военен полигон в четвъртък, при който загинаха петима ядрени инженери от "Росатом", а трима бяха ранени. Това съобщи днес федералната служба по околната среда Росгидромет, като цитира данни на регионалния си клон, предаде ТАСС.

Към 12.00 ч. московско (и българско) време на 8 август системите за контрол на радиацията в 6 от общо 8 точки в Северодвинск са регистрирали дози гама излъчване, надминаващи 4 до 16 пъти фоновите стойности за тази територия, посочва ведомството на своя сайт.

В деня на инцидента началникът на гражданската защита в града Валентин Магомедов заяви, че в течение на половин час радиационният фон в Северодвинск е надхвърлял близо три пъти допустимата норма, достигайки 2 микросиверта на час.

За максимално допустимо ниво се смятат 0,6 микросиверта на час. По данни на руската агенция за защита на потребителите Роспотребнадзор при рентгенови прегледи на храносмилателната система пациентът получава около 3,3 милисиверта за една процедура, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Академик Леонид Болшов, научен ръководител на Института по проблемите на безопасното развитие на ядрената енергетика, съобщи по-рано, че след инцидента няма заплаха за населението на Архангелска област. Специална комисия, оглавена от губернатора, е заявила според него, че не се е случило нищо, което да застраши здравето на хората, а радиационният фон след час и половина е възстановил нормалното си равнище.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.