• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Как ни манипулират на летището?

Как ни манипулират на летището?

/КРОСС/ От обикновена транспортна спирка в началото, летищата се превърнаха в място, където спокойно може да изкараме няколко часа без да ни доскучае. Те се проектират така, че пътниците да се чувстват комфортно в тях (както и да похарчат там малко повече пари, отколкото възнамеряват). Ето и някои от триковете, които използват.

Гледка към пистата

Таблата и указателните табели са много, но още по-лесно за пътниците да се ориентират на летището е, ако виждат къде е гейтът им и пистата. Затова все повече летища залагат на това пътниците да имат видимост към нея, веднага щом минат проверките по сигурността.

Шрифтът не е случаен

В 75% от летищата по света използват Helvetica, Frutiger, и Clearview - безсерифни шрифтове, които са по-изчистени и спомагат за по-бързо разчитане на написаното. Големината на буквите също е важна, за да могат надписите на табелите да се виждат отдалеч.

Повече изкуство

Скулпторите на входа на терминалите например не са случайни - освен че придават характер на мястото, те са също и указателните табели. Когато ги видим, се ориентираме къде се намираме. 

"Златното време"

Това са минутите или часовете, които прекарване на летището, след като сме минали всички проверки. Тогава пътниците са спокойни и нямат друго за правене, освен да обиколят магазините и да похарчат пари.

Разположението на магазините

В голяма част от летищата по света зоната за пазаруване се намира след проверката по сигурността, а за да стигнем до гейта си, просто няма друг начин, освен да минем през нея. Проучване на консултантската компания Intervistas показва, че duty-free зоните, при които пътеките обикалят през тях, генерират около 60% повече печалби от другите. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.