• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Путин за битката с олигарсите, войната в Чечня и други (ВИДЕО)

Путин за битката с олигарсите, войната в Чечня и други (ВИДЕО)

/КРОСС/ На 26 април руската телевизия „Россия 1" излъчи документалния филм „Президент", в чиято основа е залегнало почти двучасово интервю на журналиста Владимир Соловьов от ВГТРК. В него Путин разказва за най-драматичните моменти по време на неговата 15-годишна президентска кариера: войната в Чечня, гибелта на подводницата „Курск", терористичните актове в Дубровка и Беслан, присъединяването на Крим, а така също ще се изкаже за бъдещето на Русия.

Владимир Путин е убеден, че страната му не нарушава никакви правила на играта и спазва международното право, а Западът вижда в нея елемент на геополитическо съперничество и се опитва да забави развитието на Русия.

„Да вземем например управляващите кръгове, елита - политически, икономически - на тези страни. Те ни обичат, когато сме бедни, изпаднали и стоим като просяци с протегната ръка. Щом започнем да заявяваме своите интереси, те чувстват някакъв елемент на геополитическо съперничество", заявява Путин.

„Дълбоко съм убеден, че ние не нарушаваме никакви правила на играта. Когато казвам „правила на играта", имам предвид преди всичко публичното международно право, устава на ООН и всичко, което е свързано с него. Това се отнася и за отношенията с Украйна, за ситуацията в Крим, това засяга нашите позиции спрямо други региони в света, където има борба с международния тероризъм", подчертава главата на руската държава. По думите на Путин това засяга и проблемите в областта на глобалната безопасност.

За тежкото минало

Путин нарича терористичния акт в училището в Беслан (2004) и в театралния център в Дубровка най-тежките моменти, докато е начело на държавата.

Във филма също така се засяга темата за отношението на президента с олигарсите. Разказва, когато тъкмо е станал президент, пристига при него група приятели олигарси и казват: Вие разбирате ли, че не сте никакъв президент? Ние ще управляваме страната. Путин им отговаря: Е, ще видим" - разказва Соловьов.

Освен това са обсъждани темите по икономическата криза през 2008 и 2014 г., Олимпиадата в Сочи, формирането на опозицията, отношенията със Запада. Путин споделил за налагащото се впечатление, че Западът обича Русия само когато тя е слаба и трябва да й се изпрати хуманитарна помощ.

За щастието

На въпрос изпитва ли държавният глава моменти на абсолютно щастие, Путин се затруднява да отговори. „Всичко би могло в един момент да предизвика по-голямо или по-малко удовлетворение. Например - когато разбираш къде бяхме и какво сме направили, за да стигнем до тук. Успяхме да запазим страната си, увеличихме брутният вътрешен продукт два пъти", разказва Путин. Той напомня, че разходите на федералния бюджет през 2014 г. в сравнение с 1999 г. са нараснали 22 пъти, а реалните доходи на населението са нараснали три пъти.

„Хората, които живееха на прага на бедността тогава, бяха близо 42 милиона. Сега са три пъти по-малко", отбелязва президентът. „Ние решихме и още една важна задача. През 2000 г. отрицателният прираст на населението беше с 929 хиляди души. На 1 милион умираха повече, отколкото се раждаха. Ако бяхме допуснали всяка година Русия да се стопява с близо милион души, щеше да настане страшна катастрофа. Русия постепенно щеше да престане да съществува. Ние не само променихме и стабилизирахме ситуацията, но вече втора година имаме положителен естествен прираст. Нещо, в което никой не вярваше, че ще стане", добавя Путин.

По думите му това е станало благодарение на стимулите за майките и други социални придобивки за раждащите и отглеждащите деца. „Това създава голяма сигурност у хората, че могат да имат деца, да ги възпитават в сигурни условия. Ето това например - когато го анализираш и разбереш какво си постигнал, не може да не ти донесе удовлетворение", заявява руският държавен глава.

За настоящето и бъдещето

Соловьов разказва, че по време на разговора той попитал Путин какво е пожертвал, ставайки глава на държавата. Получил отговор: „Всъщност всичко, няма нормален живот, затова аз винаги честно казвам, че никак не ми харесва да работя като президент."

Телевизионният водещ отбелязва, че Путин е много жив събеседник, притежава огромна информация, бърз и реагира на всички въпроси, но с някои отговори не бърза и внимателно ги обмисля.

По време на интервюто е засегната темата за възможна оставка на правителството, но получил отрицателен отговор.

За личните неща

В интервюто Путин признава, че общува с обикновените хора не за да получи алтернативна информация, а защото се чувства част от народа.

Той обаче споделя, че откакто е президент е пожертвал нормалния си живот. "Ето защо винаги честно казвам, че никак не ми харесва да работя като президент", отбелязва Путин.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков нарича интервюто блестящо и препоръчва филмът да бъде гледан.

Другите за Путин

Дмитрий Песков

Прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков разказа как президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама са водили преговорите и са решили сирийския въпрос по време на срещата на Върха на Г-20 през 2013 г.

„Диалог на практика нямаше. Отначало бе ръкостискането на церемонията по посрещането. Някой нарече това ръкостискане „хладно", друг - „смирено", трети - „агресивно". Контактът всъщност се случи на следващото утро, съвсем непланиран. Всички участници от „двадесетицата" станаха свидетели на началото на този разговор. Путин и Обама бяха застанали прави в един от ъглите на неголямата зала. После седнаха. Всички останали държавни глави стояха и чакаха да видят какво ще стане. Разговорът продължи 5 минути, после 10", разказва Песков във филма „Президент", съобщава РИА Новости, цитирана от БЛИЦ.

По думите му останалите държавни лидери гледали към ъгъла, където били Путин и Обама, чувствайки, че „с тази беседа се решава проблем, важен за целия свят". Песков добавя, че Путин и Обама не успяват да решат сирийския проблем, но правят всичко възможно да се уточни утилизацията на химичното оръжие. „И кой знае какво би се случило, ако те не се бяха договорили за това и какво би се станало, ако това оръжие бе попаднало в ръцете на „Ислямска държава", коментира прессекретарят на руския държавен глава.

Герман Греф

От своя страна директорът на руската Сбербанк Герман Греф разказва в „Президент", че Владимир Путин е предан приятел, тежко преживява всяко лично предателство и къса връзка с всеки, който постъпва непочтено.

„За него съдбата на страната е навярно най-голямата ценност. След това идва семейството, личните отношения и дружбата навярно. Той винаги показва, че е предан на приятелите си. Знам колко тежко преживява всяко лично предателство. Познавам хора, с които той бе в много близки приятелски отношения. След техни прояви, несъвместими с неговата представа за порядъчност, той просто ги отряза и повече никога не се срещна с тях", разказва Герман Греф.

ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА "ПРЕЗИДЕНТ" ТУК

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ZASCHO NE LAETE LAINIARI

27.04.2015 23:00:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.