• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Путин иска силна икономика по метода на Кейнс

Путин иска силна икономика по метода на Кейнс
Президентът разчита на по-високи държавни разходи, за да се спаси стагниращата икономика

/КРОСС/ С изтичането на времето в последния му мандат като президент Владимир Путин очевидно иска да го завърши с бум, пише в анализ Bloomberg.

Путин беше предпазлив управител на руската икономика, която е в размер на 1.7 трилиона долара, отчасти, за да я предпази от ответен удар за по-смелата си външна политика. За последните пет години той наложи някои от най-строгите бюджетни икономии. В комбинация с високите лихвени проценти това направи Русия любима на инвеститорите, които носят търговски сделки - но това остави жизнения стандарт на нивата от 2012 г. и икономическият растеж остана под 2%.

Сега президентът променя курса - и за целта използва модела на икономист, чиито идеи за растеж са основни почти навсякъде: Джон Мейнард Кейнс. Путин току-що назначи нов кабинет с поддръжници на повече държавни разходи и инвестиции, което е кейнсианска рецепта. И той им каза да побързат с мерките.

На власт в продължение на 20 години, Путин получава кредит у дома да стабилизира икономика, претърпяла десетилетие хаос и наследен дълг след разпадането на Съветския съюз. Но напоследък стабилността заплашва да се превърне в стагнация.

Досега правителството не беше притиснато да бърза с мерките за спасяване на икономиката. 

„Първият приоритет на Русия беше да защити своите граници, за да намали своите уязвими места“, каза Елина Рибакова, заместник главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон. „По онова време би било погрешно да се опираме на кейнсиански теории. Сега те са толкова удобни на този фронт, че е време да започнем да мислим как да засилим потенциалния растеж", обясни тя. 

Западните санкции и променливите цени на петрола бяха основна причина за подхода на Путин за "крепостна Русия", който имаше за цел да направи икономиката самостоятелна. 

Подходът на Кейнс е възприет и от други страни. САЩ разшириха бюджетния дефицит, заедно с Германия започнаха да се отдалечават от строгите ограничения. Индия и Турция се опитват да увеличат растежа чрез фискална политика.

На първото заседание на новото правителство на Русия премиерът Михаил Мишустин заяви, че руснаците трябва „да почувстват промените в близко бъдеще“.

Мишустин назначи бившия съветник на Кремъл Андрей Белоусов за вицепремиер, той лобира за повече държавни заеми и разходи. Евгений Ясин, директор на висшето училище по икономика в Русия и един от най-известните икономисти в страната, нарича Белоусов „руски кейнсианец“.

"Руските политически промени в този момент имат една цел: да стимулират икономическия растеж", заяви пред Bloomberg Television в Давос милиардерът Олег Дерипаска, основател на "Русал". 

Има ограничения в това колко далеч може да се стигне.  Правителството се придържа към закона за бюджета, според който приходите от петрол над 42 долара за барел, трябва да бъдат спестени, а не изразходвани. В момента той се търгува около 61 долара. Тези пари отиват в Национален фонд за благосъстоянието. 

Все пак допълнителните разходи тази година могат да възлязат на 2.1 трилиона рубли (34 млрд. долара), или 1.3% от брутния вътрешен продукт, според изчисленията на ING Groep NV в Москва. Вероятно правителството ще използва своя фонд и ще освободи около 500 милиарда рубли от излишъка, който е равен на 1,8% от БВП.

Ключово ще е ускоряването на съществуващ план за инвестиране на 400 млрд. долара в магистрали, жилища и пристанища за четири години. Така наречените национални проекти се забавиха заради бюрокрацията и постигнаха малък напредък през 2019 г.

Други елементи от плана са нови. Путин предложи миналата седмица да се похарчат около 65 млрд. долара до 2024 г. за нови помощи за семействата и бедните.

Програмата за растеж на Путин разчита главно на държавните разходи, тъй като засиленият натиск върху бизнеса и санкциите доведоха до застой на инвестициите в частния сектор.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина твърди, че Русия се нуждае от структурна реформа, насочена към подобряване на бизнес климата. Путин отдавна твърди, че подкрепя подобни мерки, но не постигна голям напредък в прилагането им.

"Това не е пазарна икономика" и Путин не следва никакви конкретни икономически принципи", каза Ясин. Президентът "използва всички методи, които му се струват необходими, за да поддържа пълен контрол", смята той.

Последните му методи може да не дадат много тласък веднага. 

Но както Кейнс винаги е твърдял, харченето е добре за растежа. Пазарите като цяло приветстват промяната - включително дори някои от инвеститорите, които са спечелили от досегашната затегната политика.

"Руската икономика на ограничения беше насочена през цялото време към „подготовката за бъдеща криза“, каза Олег Шибанов, професор по финанси в Руското икономическо училище в Москва.

"Русия е подготвена сега", каза той и допълни: „Очаквам, че ще има повече разходи и повече инвестиции“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.