• 21 Септ 2018 |
 •  USD / BGN 1.6619
 •  GBP / BGN 2.2077
 •  CHF / BGN 1.7290
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Радев: Оценявам усилията на Борисов, но той вече не може да надвика съпартийците си

Радев: Оценявам усилията на Борисов, но той вече не може да надвика съпартийците си

/КРОСС/ "Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си на заседание във форум, където трябва да участват, е показателен. Абстрахирам се от мотивите, защото закона трябва да се спазва. След като темата за борбата с корупция е приоритет на нашето общество, тя трябва да е приоритет на нашето управление", каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Още от деня" по БНТ по повод проваления Консултативен съвет по национална сигурност на тема борба с корупция преди няколко дни..

"Дейността на този съвет е регламентирана със закон. Проблемът дойде, че няколко от участниците напуснаха заседанието и го направиха без предупреждение. Мисля, че загубата на кворум не е резултат от дискусията, а от това преждевременно напускане. Стенограмата няма нищо общо", допълни Радев.

Основна тема, по която говори държавният глава е бъдещият Антикорупционен закон и Антикорупционен орган, който трябва да се създаде. Той посочи, че назначаването на ръководството на органа за борба с корупцията не е самоцел.

„Бих приел да назначавам това ръководство, само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Темата като цяло е конфликтна. Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото", коментира той.

По думите му там е записано, че с отнемането на незаконното придобитото имущество това ще се случи независимо от наказателното преследване. Президентът посочи, че това свежда корупцията до някаква игра.

„Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно недостатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. Ако залагаме на превенцията това не е решение. Корупцията в нас не е проблем на бъдеще време. За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации", каза държавния глава. Според него това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете.

Слагам акцента на всеобхватни, ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция и разследване", допълни Румен Радев.

Относно словесните престрелки между него и управляващите от ГЕРБ той обяви, че има диалог с премиера Бойко Борисов, но не и със съпартийците му.

„Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента - оценявам посредническото усилие на премиера, но той вече не може да надвика съпартийците си. Виждате, че срещу президента беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Никой не смее да излезе открито и да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани.

Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера и много от министрите, но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и поведение. Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Не приемам обаче пиесата да доброто ченге и неговото лошо мнозинство. Готов съм за разговор,  но не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Трябва да е много ясно кой и за какво говори от името на властта. Трябва институциите да работят добре помежду си", коментира Радев.

По отношение на парламентарната комисия за „Грипен"-ите, Радев коментира:

„Както виждате с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. 1,5 лева за самолети, забележете не изхарчени. Нито една стотинка не е изхарчена. Логично си задаваме въпроса защо същите борци, защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лв., похарчени за саниране при множество сигнали за нередности, не от вчера", коментира той, визирайки одита на Сметната палата, според който е имало грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси при санирането.

По думите му никога не е късно да се направи една такава комисия.

„Аз го очаквам, мисля, че не само аз", заяви държавният глава.

Румен Радев обърна внимание, че атаките към него са се изострили, след като е казал, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и когато стана ясна възможната хипотеза президентът да назначава органа за борба с корупцията.

Връщайки се на темата за изтребителите президентът обяви, че в никакъв случай изборът им не е бил редопределен.

"Изборът на изтребител в никакъв случай не е предопределен. Тук има много сериозно внушение на лобисти. Мога да гарантирам категорично, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискванията за съвместимост на Алианса. Всичко друго са спекулации. Защо тогава наистина ще правим тези конкурси, ако те не отговарят на тези изисквания?", попита държавният глава.

По думите му в случая трябва да се търси оптималното, а не предубедено решение.

„Тук управляващите демонстрираха една въпиюща некомпетентност по въпроса. Защото те даже се отметнаха от собствените си подписи за процедурите за избор на този самолет като срокове и като условия. Учудващо за мен е техните стремежи желание да се изявяват в различни области от целият този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за нейното използване, въпреки че учудващо за мен те се навират точно там. Но те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен, по всички законови наредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление. Защото това не е като да провеждаш процедура за водния цикъл в Добрич или поредния лот на магистрала „Хемус", коментира президентът.

Във връзка с думите на Антон Тодоров и на въпрос дали има интерес за един или друг вид самолет, държавният глава заяви:

„Тези хора даже нямат доблестта да отправят директно обвинение. Не за пет милиона, за една стотинка, защото знаят, че ще бъдат осъдени. Затова фабрикуват внушения, които се приемат лековерно от медиите. Не искам да отговарям тук на тези спекулации", каза той.

По отношение на достъпа до информация на началника на кабинета на президентството Иво Христов, Румен Радев заяви, че задачите на Христов и характера на неговата работа не изискват достъп до работа с класифицирана информация.

„Той не е получавал отказ, защото не е подавал документи. Това са просто поредните спекулации", коментира Радев. Той посочи, че началникът на кабинета му ще получи такъв достъп, ако прецени, че неговите задължения изискват работа с класифицирана информация.

На въпрос дали има шифрограма, четена от Христов в президентството, Радев отговори: „Категорично г-н Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ. Убеден съм, че това ще го докаже и проверката на ДАНС", допълни президентът.

Интервюто бе на запис и е дадено преди заминаването на държавния глава за Азербайджан, по който повод той коментира:

„Не считайте, че от визитата ми веднага ще потече азерски газ, но необходимите добри контакти и връзки може да доведат до това".

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Железен, истински мъжага! Харесва ми. Не е парцал и мека китка като предишното посмешище плювнелиев!

12.10.2017 23:34:15

Анонимен

както казва един мой приятел-журналист: “Жоро, в България всички на думи са срещу корупцията и дотам”.

12.10.2017 23:13:59

Анонимен

Въпреки цялата пропаганда и фейк прогнозите на Кънчо Стойчев и медийните внушения на ЕПИЦЕНТЪР, КРОСС, ПОГЛЕД, ЗАМЯ,АРМИЯ, Андрей Райчев,КОЛЮ КОЛЕВ БСП загуби, защото страхът от нейно управление е жив и силен.ЗАТОВА НЕ СИ И ДОЛЮБВАН

12.10.2017 23:08:05

Анонимен

Президентът Радев е острие в тази хибридна операция, не случайно той обяви война не само на ГЕРБ, но и на Борисов. Защото идва време за Белене, за Турски - Български поток, за оръжия и т.н. Пари трябва да се дават и разпределят, а Русия и нейните олигарси у нас се готвят да си осигурят поредната имперска рента чрез нови проекти или стари игри /горивата/, за да финансира възпроизводството на същата колониална зависимост. Не е сложно - просто хибридните операции на Москва трябва да ни дестабилизират до степен да станем за смях по време на европредседателството.

12.10.2017 23:03:29

Анонимен

НА ТОЗИ НИКОГА НЯМА ДА МУ ИМАМ ДОВЕРИЕТО НА КОЙТО ИЗДИГНАЛАТА ГО ПАРТИЯ УНИЖАВАХА ПРЕДИШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ С ПУТИНСКИ МЕДИИ

12.10.2017 22:55:37

Анонимен

Курнелия - Решетникова го е подготвила много добре с опорните точки.Той не се отклони от заповдта нито за миг - като Беквокал

12.10.2017 22:40:33

Анонимен

Радев, хората искат евтини самолетни билети! Какви са тези глупости за разследване на депутати и министри, след като проурорЪТ води следствието, а Ти Радев, не си негов началник, ръководител, командир или работодател? Купувай един грипав самолет и вози хората безплатно, ако искаш да те запомнят с нещо смислено!

12.10.2017 22:30:35

Анонимен

Радев , много ми се иска да си БЪЛГАРСКИ офицер без руско влияние !

12.10.2017 22:22:01

Анонимен

Прав е човекът за корупцията. Бях чувал за един генерал, който назначил любовницата си на две длъжности

12.10.2017 22:21:28

Анонимен

Стига зъбене на правителството едва ли само те са виновните и корумпираните .огледай се около твоите , кажи РЕШЕНИЕТО , макар , че "Решетката" те ограничава !

12.10.2017 22:20:04

Анонимен

От говорене няма смисъл вече! Прави нещо!! Всичко е ясно на всички! Виж само доверието в съд и прокуратура- 6%! Кокво има да се приказва повече? Сменяй из основи!! Имаш ли воля и желание за това?

12.10.2017 22:17:27

Анонимен

Радев не отговори дали ПР-ите му са консултирали възможността за присъствие на участниците! Избяга от пряк отговор за разсекретяване на стенограмата, въпреки демонстрирания афинитет. Остава вкусът за избирателност. Да се разследва корупцията, сегашна и минала – искане за разследване на Корни за приватизацията на Тихноимпекс??? Не го вярвам. Но ще ръкопляскам, ако поне се обяви за разсекретяване и публикуване на досиетата на приватизацията. Явор Нотев: "Бойкот или опит за саботиране на работата на КСНС нямаше. Част от участниците в заседанието предупредиха коректно, че в определен час трябва да пътуват за Брюксел, това беше съобщено в самото начало на заседанието. При един по-динамичен ход на заседанието то можеше да приключи до този час" /по Фактор/ Президентът трябва да е част от решението. Наблюдаваме обратното. Част от проблема е. П.с. Не мога да се отърва от усещането за лош рецитатор.

12.10.2017 20:46:26

Анонимен

Мъжките разговори са специалитет на Нинова. Не се увличайте в подобни.

12.10.2017 20:39:20

Анонимен

Истински мъж, под чехъла на Нинова и Йотова.

12.10.2017 20:38:31

Анонимен

Радев: - Вие виждате че около нас се водят войни. - Румчо, успокой се малко, ние виждаме че около нас не се водят войни, само Русия пуца, но тя не е заплаха за нас, както ти ни увери всеки ден.

12.10.2017 20:31:12

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.