• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Президентът отговори на Гешев, разкри покана от Путин и се определи за бариера срещу лобизма

Президентът отговори на Гешев, разкри покана от Путин и се определи за бариера срещу лобизма

/КРОСС/ Президентът Румен Радев коментира за първи път изпратените от главния прокурор Иван Гешев въпроси до Конституционния съд за нивото на защита, което му осигурява имунитетът. При представяне на отчета за третата година от своя мандат той се определи за "бариера срещу лобисткото законодателство", а при отговорите на въпроси от журналисти разкри, че е получил покана от руския президент Владимир Путин да присъства на деветомайския парад за Деня на победата в Москва.

"Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава", каза Румен Радев и обясни, че мотивът му за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата.

"Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за конкретни причини. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам от Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело", каза още Радев.

"От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции", каза още Радев и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

При отговорите на журналистически въпроси президентът разкри, че е получил покана от руския си колега Владимир Путин да присъства на парада за Деня на победата на 9 май в Москва. Той обаче няма да оповести отговора си, преди да го изпрати лично на Путин.

По време на отчета, с който започна днешната си пресконференция, държавният глава призова институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети "в днешната тревожна и променлива действителност". Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последният пример е усъвършенстването на изборното законодателство, посочи той и допълни, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорно отношение и на останалите институции.

Той отбеляза, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите, като е откроявал проблеми и е давал посоки на тяхното решаване.

Президентът каза, че е продължил да бъде бариера срещу лобисткото законодателство и е наложил вето на 7 закона, а там, където е виждал, че има нарушение на конституцията, е сезирал и Конституционния съд. "Въпреки преодоляването на тези вета, понякога и без дебат, обществената реакция и решенията на КС потвърждават правотата на моите действия", посочи Радев.

"В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес", коментира Радев.

"Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", каза още държавният глава.

Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, "за да не се спъваме в проблемите". Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи.

"Ще положа усилия в няколко важни направления, на първо място - възстановяването на доверието в изборния процес чрез своевременни изборни промени", заяви Румен Радев. Той посочи въвеждане на машинно гласуване с цел емилиминиране на недействителните бюлетини, ограничаване на купения и контролиран вот.

Ще продължа с дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите, отбеляза той.

Държавният глава коментира и борбата с корупцията, като декларира, че ще съдейства КПСОМПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.

По националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация за проектите за модернизация с пълнонценно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, отбеляза той. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес и за защита на българските общности зад граница и духовното им приобщаване към родината, декларира държавният глава.

Той подчерта и необходимостта от цялостна демографска политика.

Имам високи амбиции за България, трябва и можем да превърнем България в нормална европейска и демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни демократични институции, с европейски доходи и сигурност, с качество на инфраструктурата и обществените услуги.

Според него има спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, дългосрочни решения и реформи. Най-важният залог за бъдещия ни успех е инвестицията в хората, смята той. Президентът декларира, че на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарните партии за законови, орагнизационни и финансови механизми в три основни области - образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.