• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Пловдив 2019 ще мине като годината на Радичков

Пловдив 2019 ще мине като годината на Радичков

/КРОСС/ Откриващият уикенд на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" отбеляза началото на събитията, посветени на 90-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков. И ако миналата година Швеция обяви „годината на Бергман", то Радичков напълно заслужава настоящата година в България да мине под знака на неговото име.

Първото събитие, с което в Пловдив ще бъде отбелязана годишнината на писателя, е изложба с непоказвани досега кадри от пътешествието му до Сибир през 1964 година. Книгата му за Сибир "Неосветените дворове" - вероятно най-магическият и необикновен пътепис в родната литература. Погледнат през радичковите очи, далечният Север е място необикновено, абсолютно живо до последната снежинка, вечно и неизменно в своята суровост, населен с хора гостоприемни, семпли и мъдри, които са неотделима част от този свят. Деликатно, но смело, Радичков е намерил начин да напише в книгата си и за лагерите, и за детството на децата без играчки и за тъжната бедност на хората от Съветския север, до които не достигат никакви блага на цивилизацията.

В Пловдив ще бъдат представени като самостоятелна книга „Сибирски тетрадки", които съдържат записките на Радичков от пътуването му до Сибир и са единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. Едновременно ще бъде открита и изложба със снимките на писателя от Сибир, възстановени благодарение на фотографа Александър Сертев.

Изложбата беше открита в Градска художествена галерия Пловдив - Експозиция „Мексиканско изкуство", ул. „Артин Гидиков" и ще може да бъде разгледана до 27 януари.

В клуб Fargо в откриващия уикенд беше прожектиран безплатно единственият документален филм за Йордан Радичков - „Черказки хроники" на режисьора Димитър Петков. Това е част от много по-дълго като продължителност интервю с писателя, но дори този един час е достатъчен да се усети необикновената му мъдрост, благост и зрителят да се почувства малко по-добър, както винаги след прочитане на книгите му.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.