• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Андрей Райчев: Премиерът „управлява по телевизора”

Андрей Райчев: Премиерът „управлява по телевизора”

/КРОСС/ Фойерверк на входа на сезона – така социологът Андрей Райчев определи поисканите от премиера Бойко Борисов три министерски оставки. Според Райчев две от оставките – на вътрешния министър Валентин Радев и на транспортния – Ивайло Московски, са щели да станат факт и без трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

„Още преди месеци се говореше че Радев ще се сменя, а Московски има лична трагедия, за която ми е неудобно да говоря, но очевидно трябва да си отиде по технически причини и чисто човешки”, отбеляза социологът.

„Това е уводно действие на Борисов, виждаме началото на нова драма”, коментира Андрей Райчев. „Борисов остана без акцент. Той присъства много дълго в политиката и досега винаги е имало ясен акцент – беше отмъстител, строител, международник, което беше и най-успешната му роля. Сега няма акцент и търси новото си амплоа”, смята Андрей Райчев.

Според него премиерът „управлява по телевизора” – не през институции, а с „политическите есета, които чете по телевизията”. Намираме се в увода на неговия опит да направи четвъртата си роля, защото вече не може да управлява постарому, обобщи Андрей Райчев.

Политологът Даниел Смилов изрази съгласие, че реакцията на Борисов се дължи на това, че премиерът се чувства в слаба позиция и иска да покаже, че отново си връща контрола.

„Ако това е замисълът, акцията не е изпълнена по правилата. Трябваше да бъде предварително уговорено и с коалиционни партньори, и със собствената група – влиза се в сезона със смяна на екипа, слагат се нови акценти и се показва, че премиерът владее ситуацията. Сега ефектът е обратен. Предлагат се някакви неща, но тепърва умуваме кои от тях ще бъде приети. Дори обсъждаме хипотезата, че премиерът може да бъде бламиран от собствената си група по някои от предложенията. Това в никакъв случай не праща послание, че Борисов е в силна позиция и контролира нещата”, заяви Смилов.

„Тези промени като че ли не идват с идеята да се търсят нови политики по съдържание. По-скоро идеята е да се намали напрежението и да се отговори на обществени очаквания”, допълни той. 

По думите му Патриотите са в „кърпа вързани” на Борисов. „Няма националистическа вълна, избори нищо не могат да им донесат, освен по-лош резултат или равен на този, те не могат да си подобрят положението и при всичките си караници настояват да си удължат мандата”, посочи Андрей Райчев.

„У народа се е появило чувството, че така повече не може. Хората не реагират на катастрофата със 17 загинали, а на лошите пътища и системата на договаряне”, заяви още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЩОТО ПЪК НИНОВИЦА НЕ ВРЯКЯ ПРЕЗ ТЕЛЕВИЗОРА И СНИМКИ С КОЗИЧКИ.

05.09.2018 13:40:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.