• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Мобилните камери глобяват от май

Мобилните камери глобяват от май

София /КРОСС/ Началникът на „Пътната полиция" комисар Бойко Рановски очаква тежките инциденти по пътищата да намалеят, след като от следващия месец отново ще започне налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш. До края на месеца постепенно ще започнат да работят камерите, каза той пред bTV.
Според Рановски има ефект, когато се говори за превишената скорост и се правят масови проверки, което е било показано и с 24 часовата паневропейска акция за контрол на скоростта, при която не е бил регистриран нито един смъртен случай на пътя.
„Превишената и несъобразена скорост е основна причина за тежките инциденти на пътя", подчерта шефът на пътната полиция, като допълни, че това нарушение води до 40% от пътнотранспортните произшествия и до 50% от загиналите при катастрофи.
„Статистиката за първите три месеца показва, че данните са близки до тези от миналата година, от април има увеличение на ПТП , загиналите и ранените", каза Рановски, като допълни, че това най-вероятно се дължи на подобряване на времето и започването на пътуванията, както и откриването на мотосезона.
Той посочи, че в момента не е регламентирано използването на авторегистратори, но при изготвянето на изцяло нов закон за движение по пътищата това може да бъде взето предвид, особено ако помага за подобряването на пътната обстановка.
Коментирайки инцидента с психично болен шофьор, който изблъсква мотористи от пътя, Рановски посочи, че за любителска книжка (категория В) не се изисква психотест, а само бележка от личния лекар, че човек е здрав.
Проблем е и това, че след издаването на книжката КАТ не получава обратна информация за промяна в психическото състояние на водачите. Така до преиздаването на документа, което става веднъж на 10 години, няма как да се свалят от автомобилите хората с психични проблеми.

Нови талони

Издаването на новия контролен талон за автомобилите, който ще съдържа повече данни за превозното средство, ще започне в края на този, началото на следващия месец, каза комисар Бойко Рановски. Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти, които изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство.
В новите малки талони вече ще присъстват почти всички данни от големия, така че да няма проблем с властите в чужбина. Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му сила, а всеки, който желае, ще може да смени стария си малък талон с новия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.