• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Вежди Рашидов показва "Страсти" в Пловдив

 Вежди Рашидов показва "Страсти" в Пловдив

/КРОСС/ Вежди Рашидов открива своя изложба „Страсти" в Градска художествена галерия - Пловдив.

Тя го представя не само като творец, но и като колекционер. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век - част от голямата лична колекция, която Рашидов събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Между тях е и офорт от Рембранд, който му е подарен от Светлин Русев за негов рожден ден.

На втория етаж на галерията са експонирани авторски рисунки, скулптури и акварели, които той рисува след лекарската забрана да преустанови скулптирането. Снимките на скулпутри на Вежди Рашидов са от Иво Хаджимишев. Между тях са Начо Културата и Георги Божилов - Слона. Ако качествата на богатото му творчество и международната му известност са добре познати, то пристрастеността към колекциониране на произведения на изкуството до неотдавана оставаше скрита за широката публика.

Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството.

Оценка на качествата на скулптора Вежди Рашидов още през 80-те години на 20 век дава прочутият му колега със световно признание Сезар Балдачини:

„....Той е човек с невероятен темперамент...с такава сила и заряд...Това, което прави, е прекрасно...докоснато от експресионизма... Той носи у себе си всичко най-необходимо за един велик творец....Очевидно е колко много културни слоеве присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.