• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Противниците на трудовата реформа във Франция отново протестират

Противниците на трудовата реформа във Франция отново протестират

/КРОСС/ Противниците на трудовата реформа във Франция, за която настоява президентът Еманюел Макрон, отново се мобилизират днес и в събота въпреки твърдата решимост на правителството да я превърне в закон възможно най-бързо, предава БНТ. Приветстваната от работодателите реформа предвижда увеличаване на гъвкавостта в трудовите регламенти, по-специално чрез определяне на горна граница на обезщетенията при съдебни спорове за неправомерно уволнение, както и възможността за преговори без участието на синдикати в компании с по-малко от 50 служители.

На предишния протест на 12 септември по улиците на френските градове излязоха 223 000 души, според властите, а според организаторите - 500 000. Те протестираха срещу "социалните отстъпления", които ще предизвикат реформите на Макрон. Мобилизацията бе също толкова голяма, колкото и на първия ден на протести през март 2016 година срещу трудовия закон, който въпреки това беше приет от предходното правителство на социалистите.

Отново начело на протестите е един от основните френски синдикати, Общата конфедерация на труда - Се Же Те (CGT), с твърдото намерение да окаже натиск в навечерието на представянето на наредбите в министерски съвет, които ще влязат в сила почти незабавно.

Профсъюзите обаче са дълбоко разделени по въпроса как да действат срещу закона. Другите големи френски синдикати не призоваха към протести, дори против мнението на членовете си, някои от които ще се присъединят към днешните демонстрации. След синдикалната акция днес, в събота ще последва политическа акция, организирана в Париж от радикалната левица.

В понеделник на ход ще бъдат шофьорите на тежкотоварни камиони, обещаващи масова мобилизация, което поражда опасения от частична парализа в страната.

Държавният глава обаче няма никакво намерение да отстъпи от реформата, която е едно от ключовите обещания в предизборната му кампания. Правителството твърди, че трудовата реформа е лек срещу масовата безработица във Франция, достигаща 9,6 процента, спрямо средно 7,8 на сто в Европа.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.