• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

МП: Международното положение – заплаха за реформата на съдебната система

МП: Международното положение – заплаха за реформата на съдебната система

София /КРОСС/ "Променящата се международна среда" е сред заплахите за провеждането на реформата в съдебната система. Това става ясно от публикуван на сайта на Министерството на правосъдието "Анализ на позитивите, негативите, възможностите и заплахите", който е част от "Актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа", приета от МС на 17 декември 2014 г. и гласувана от 173 депутати в Народното събрание на 21 януари 2015 г.
"Усложняващата се международна обстановка около страната ни, възникването на нови точки на напрежение в Европа и задълбочаването на конфликтите в Близкия изток, заедно с новите хибридни и асиметрични форми на конфронтация неизбежно ще изправят правоохранителните и правозащитните институции на страната ни пред значително нарастване на трансграничната престъпност. Слабостта на нашите институции се превръща във все по-сериозен рисков фактор пред лицето на засилващ се криминален и свързания с него корупционен натиск", пише на стр. 24 от документа, който бе изготвен от Христо Иванов в качеството му на правосъден министър в служебното правителство на Георги Близнашки.
Кабинетът "Близнашки" използва формулировката за съществуването на "хибридни" заплахи към България и при изготвянето на работната версия на Програмата "Визия 2020" за развитието на българските въоръжени сили в НАТО. В началото на септември 2014 г. се стигна до сериозно напрежение между институциите, тъй като в първоначалната версия на "Визия 2020" Русия бе сочена като заплаха за сигурността на страната. По-късно текстовете, които сочеха за руска заплаха бяха премахнати, а формулировката за опасност от "хибридна война" все пак отпадна от приетата в началото на октомври Национална програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020".
От съвпаденията в Стратегията за съдебна реформа на Христо Иванов и в първоначалната версия на "Визия 2020", изготвена от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, може да се допусне, че двата документа са били предварително съгласувани и вероятно са преминали през обща редакция преди тяхното публично представяне. За разлика от отпадането на формулировката за "хибридни" заплахи от Визията за отбрана, "хибридните и асиметрични форми на конфронтация" присъстват като потенциални заплахи за осъществяването на Стратегията на правосъдното министерство, която е публикувана и на английски и френски езици на сайта на ведомството.
Друга особеност в SWOT-анализа е позицията на екипа на Правосъдното министерство, с която директно се поставя под съмнение ефективността на Мониторинговия механизъм за сътрудничество и оценка, който Европейската комисия осъществява над България в борбата с корупцията и организираната престъпност вече осма година. Поредният Доклад за правосъдие и вътрешен ред се очаква да бъде обявен идната сряда - 28 януари. Очевидно обаче в МП считат, че заради липсата на ефект от докладите на Брюксел е възможно да се стигне до "умора от реформи". Това би имало и "особено вреден ефект по отношение на съдиите, прокурорите и следователите", смятат от МП. От тази част на SWOT-анализа става ясно, че дори и авторите на Стратегията за съдебна реформа не са убедени в нейното реално осъществяване.
От документа става ясно и друго - правосъдният министър е противник на изработването на изцяло нова Конституция и на прекия избор на съдии и прокурори. Това поне се разбира от частта "политическа спекулация" на "заплахите" пред реформата на правосъдието. "При засилващите се обществени очаквания за реформа се отваря политическа ниша за популистки спекулации с потенциално деструктивен ефект. Призивите за пряк избор на съдии и прокурори, както и за изцяло нова Конституция без конкретизиране на нейното съдържание, които в настоящия обществен контекст могат да доведат до непредсказуеми последици", изтъкват опасенията си авторите на документа.
В същото време на фона на нападките към съдебната система, които бяха предприети в последните два-три месеца, повече от странно изглежда как "атаките срещу независимостта на съда" са посочени в SWOT-анализа като пример за популистки действия, пише БГНЕС.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.