• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Правосъдният министър: Не стратегията ще направи реформата, а гласовете на депутатите

Правосъдният министър: Не стратегията ще направи реформата, а гласовете на депутатите

/КРОСС/Нито програмата на правителството, нито стратегията за съдебната реформа са самата съдебна реформа. Това отговори правосъдният министър Христо Иванов на въпроса на радио К2 "Как чрез приетата стратегия за съдебна реформа ще се гарантира върховенството на закона в България?"

Според Иванов големият въпрос е оттук-нататък дали всички, които са заявили готовност в парламента да подкрепят съдебната реформа, ще останат сплотени около тази идея, когато стане дума за приемането на конкретни решения и изготвянето на законодателни промени. Тогава вече ще стане ясно кой е наистина „за" съдебната реформа и кой е искал да експлоатира темата за дивиденти в публичното пространство.

За предстоящият доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, правосъдният министър заяви:
"Нека да не превръщаме доклада в някакъв инструмент от Гоголевския театър, докладът е едно огледало на нашето състояние, той няма да бъде нищо драматично, той просто ще каже това, което всички знаем"
Споре него през последните години големи дълбоки и целенасочени реформи отсъстват, има множество малки, хубави стъпки, има иголеми скандали и всичко това ще бъде отразено. Иванов подчерта, че докладът няма да е добър за нас, но това е така не защото ЕК ни мисли лошо, а просто има несвършена работа. Ние трябва да ползваме казаното в този доклад като като основа за действие, смята министърът.

Най-важното, което трябва да се промени в отношението на хората в съдебната система към тяхната работа, е организационната култура. Трябва да се поема повече отговорност, по-настоятелно трябва да се поставят проблемите, заяви той.

"Ние виждаме първите кълнове на такова отношение сред съдиите, надявам се и сред прокурорите", заяви министърът и продължи, че съдебната реформа има една проста цел - съдебните институции да заработят добре и конкретните магистрати да поемат своята отговорност и роля на гаранти на върховенство на закона. Това обаче е бавен процес и неслучайно стратегията за съдебна реформа е седемгодишен документ.

Правосъдният министър посочи като пример практиката в Румъния, която показва, че ако институциите, които имат за задача да изчистят мъртвото тяло около съдебната система, са добре създадени, тогава нещата се случват и това работи.

"Големият въпрос към българското общество и българската политическа класа е дали ние ще имаме волята да изградим работещи институции", допълни той.
Стана ясно, че отстраняването на съдия Румяна Ченалова от длъжност за 6 месеца ще върне делото "Октопод" в началото.
„Нито аз, нито ВСС, като орган, който председателствам, може да направи нещо за организацията на това дело... За съжаление върху участниците, включително и Алексей Петров, вероятно ще има негативни последици...", каза министърът, но се надявал, ако делото започне отначало, това, което е свършено досега, да може да ориентира новия състав и да се постигне една организация, която да не удължава излишно. Проточването на делата е наистина голям проблем и страната ни плаща огромни суми за бавно правосъдие, констатира министър Иванов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.