• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

САЩ готвят военна операция в Персийския залив

САЩ готвят военна операция в Персийския залив

/КРОСС/ САЩ разработват военна операция под кодовото наименование „Страж", целяща да обезпечи безопасността на морските пътища в Близкия изток, това са заявили от американското централно командване, предава РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Подготовката за операцията в Персийския залив започва на фона на задържания в петък от иранската Революционна гвардия танкер, официалната причина за което е нарушение на международните правила, както посочиха от Техеран. Стана известно, че изпълняващият ролята на завеждащ Пентагона Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на военен контингент в Саудитска Арабия с цел „защита на интересите на САЩ" в региона на Близкия изток.

В заявлението на американското централно командване, се казва, че „се разработва международната морска операция „Страж", която цели подсигуряването на безопасността на ключовите морски пътища в Близкия изток, както и обезпечаване на свободата на мореплаването в света с оглед на скорошните събития в региона на Персийския залив."

Кралят на Саудитска Арабия Салман одобри приемането на американски военни в страната, целящо да обезпечи сигурността в региона, това съобщава Reuters, като се позовава на съобщение от държавната информационна агенция на Саудитска Арабия.

По-рано Пентагона потвърди, че има такива намерение, като официалната причина за тях е да „се подсигури допълнителна бариера" в случай на „възникващи заплахи".

Съобщението идва на фона на информацията за задържан от Иран британски петролен танкер в региона на Персийския залив в петък.

Според британският външен министър Джереми Хънт, фактът, че Иран е задържал британски танкер, показва „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение", предава AFP.

„Нашият отговор ще бъде обмислен и твърд", заяви първият дипломат в съобщение от своята страница в „Туитър". Великобритания „ще подсигури сигурността на нашитe морски превози", категоричен е Хънт.

Правителството на ФРГ осъжда задържането на британските танкер в Ормузкия проток от иранските власти и счита предприетите от Техеран мерки като намеса в гражданското мореплаване, предава ТАСС.

„Правителството осъжда в най-строга форма задържането на два търговски съда в Залива. Това е неоправдана намеса в гражданското мореплаване, която ще изостри и без това напрегната ситуация", се казва в изявлението.

„Настоятелно призоваваме Иран незабавно да освободи и втория съд и неговия екипаж", категорични са от външното министерство в Берлин. Според Германия, последваща ескалация в региона е „особено опасна", тъй като може да „подкопае всички усилия за изход от сегашната криза". „В тази сериозна ситуация сме солидарни с нашите британски партньори", допълниха от Берлин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Българин

Анонимния , що не отговориш на въпроса за задържания ирански танкер с измислени обвинения . Това просто е ответна мярка ,какво си въобразяват придворните на дъртата кралица. Трябва скоро да си свият байряците и вън от Европа, да вървят и ближат , че забравих какво има или няма откаченият президент

21.07.2019 12:17:33

Анонимен

Жалко за Иран, подвеждан от руските милитаристи! Явно съдбата е предопределила чистилище за Иран и връщането Му към времената, когато се радваше на всеобщо уважение!

21.07.2019 10:56:58

Алекс

САЩ и Англия си търсят белята... и ще я намерят в лицето на Иран и Русия.

21.07.2019 09:51:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.