• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Правят регистър на пациентите с диабет

Правят регистър на пациентите с диабет

/КРОСС/Националният център по обществено здраве и анализи прави три национални здравни регистъра.

Част от данните ще са публично достъпни и ще са нанесени върху електронна карта на населено място. Целта е създаване на условия за прилагане на европейските и подобряване на националните мерки, обясни на пресконференция професор Пламен Димитров. Редът и начинът за попълване на регистъра е посочен в нормативна база, изтъкна той. Регистърът е служебен, подчерта професор Димитров.

Ще има регистър на пациентите с редки болести. Той ще дава възможности за въвеждане и актуализиране на информация от списъка на редките болести, утвърден от МЗ.

В регистъра ще се включват данните за лечението и резултатите, възникналите усложнения в хода на заболяването и други данни, свързани с него. Регистърът на пациентите с редки болести ще подпомогне процеса на лечение на тези хора. Ще послужи също така като сериозна основа за прилагането на адекватни здравни политики в областта на редките болести.

Ще има регистър на пациентите с диабет и ще включва здравните досиета на пациентите с диабет. Той ще съдържа данни за лечението на диабета и резултатите от него. Ще бъдат обхванати пациенти с диабет тип 1 и 2, рисковите семейства с диабетно болно дете, семейства с анамнеза за диабет и др.

Достъп до регистъра ще имат оторизирани лица като общопрактикуващи лекари и медицински специалисти, които ще въвеждат данни в регистъра, ще могат да актуализират медицинските досиета на пациентите с диабет. Диабетният регистър ще спомогне за прилагането на адекватни здравни политики в областта на лечението и профилактиката на диабета.

Прави се и регистър на източниците на електромагнитни полета. Регистърът ще дава информация за тяхното разположение на територията на страната. Ще посочват и достоверни данни за нивата на електромагнитно лъчение в околната среда. Особено важни са районите, където има лица със здравословни проблеми и са особено чувствителни.

Предстои въвеждането на жалбите на граждани в електронния регистър, поясни той като посочи, че жалбите ще са за регистъра за електромагнитните полета. Въз основа на информацията в регистрите за редките болести и за диабета, ще имаме информация колко струва лечението на пациента, включи се и Мишел Израел, координатор на проекта.

В регистъра за източниците на електромагнитни полета ще влизат комуникационните източници и цифровите радиа и телевизия. Именно от тях било недоволството на хората, посочи Пламен Димитров.

Ниските честоти не са включени в този проект. Невропатии и сърдечно съдови проблеми могат да предизвикат електромагнитните лъчения сред населението, но не могат да предизвикат болест.

Проблем създават при професионалистите, които работят в среда с високо лъчение. Могат да доведат до високо кръвно, исхемична болест на сърцето и до катаракта. Има много домашни клопки, предупреждава професор Пламен Димитров.

Съветът на експертите как да се спасим от вредните лъчения у дома - рутерът да е на 10 сантиметра от нас и да не си завираме главата в микровълновата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.