• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Искра Баева: Октомврийската революция създаде нужната алтернатива на капитализма

Проф. Искра Баева: Октомврийската революция създаде нужната алтернатива на капитализма

/КРОСС/ Постиженията на западните социални държави нямаше да са възможни без Октомврийската революция в Русия и създадената от нея алтернатива на капитализма, каквато представляваше СССР. Такова мнение изрази в предаването „12+3“ по БНР историкът проф. Искра Баева по повод 101-вата годишнина от 7 ноември 1917, когато болшевиките взимат властта в Русия.

Като всяка голяма революция, Октомврийската оставя своите последствия и поуки за бъдещето. Не бива да забравяме, че Октомврийската революция е опит за изграждане на социално справедлив свят с методи, които не могат да го осигурят. Насилието дава своите отровни плодове и унищожава и най-светлите идеи“, смята Баева.

Октомврийската революция създава алтернатива на господстващата капиталистическа система, която я кара да се съобрази със социалните постижения или поне със социалната пропаганда на СССР“, допълва историкът.

Според нея след събитията в края на 80-те и началото на 90-те изчезва конкуренцията на международната сцена, с което се връщат и „старите порядки“ на капитализма.

Винаги за човечеството е добре да има алтернативи, които се борят, и в тази борба успяват да реализират поне някакви човешки цели“, заяви Баева.

Според нея самата Октомврийска революция има по-голяма цел от взимането на властта в Русия.

Болшевиките и Ленин взимат властта с определена цел – да реализират идеите на Маркс. Но самият Ленин не смята, че това може да стане в условията на социално изостаналата Русия, а иска това да събуди революция там, където тя трябва може да стане – в развитите Западни държави“, разказа Баева.

По-късно Ленин се опитва да се върне към определени капиталистически практики чрез неговата Нова икономическа политика в рамките на СССР, но този курс е прекъснат от Сталин.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Професор Баева явно не е с всичкия си , първо каква революция , май един преврат организиран и финансиран от Германия е по точно , а е алтернатива колкото бесилото на гилотината .... Руският комунизъм е най ужасното нещо което се е случвало на човечеството , да изтрепеш 20 милиона от собствения си народ ,да унищожиш отношението и отговорността към собствеността , да смачкаш всяка човешка свобода и да превърнеш човека в роб , ако това е алтернатива здраве му кажи . Престъпно е да се дава трибуна на такива откачалки като Баева ....

09.11.2018 17:44:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.