• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Руски миньорски гиганти пробват плащания в рубли

Руски миньорски гиганти пробват плащания в рубли

/КРОСС/ Две от най-големите руски миньорски компании обявиха в сряда, че разглеждат възможните варианти за извършване на плащания в рубли, след призивите на Москва да се намали ролята на американския долар в руската търговия и по този начин да се ограничи въздействието на санкциите, налагани от САЩ, пише руското електронно англоезично издание The Moscow Times, цитиран от Фокус.

От Кремъл обявиха в понеделник, че Русия предпочита двустранна търговия с всички страни в собствените им национални валути, вместо в долари, но че идеята има нужда от детайлно разглеждане преди да бъде осъществена.

Руската компания „Норилск Никел“, която си съперничи с бразилската „Vale SA“ за най-големият производител на никел в света и вече е най-големият производител на паладий в света, обяви в сряда че обсъжда възможността за установяването на плащания в рубли с чуждестранни клиенти, които също са изразили готовността си за подобна уговорка.

Руската миньорска компания „Алроса“, най-големият производител на необработени диаманти в света, също обяви в сряда че изпитва механизъм за уреждане на плащанията си в руската валута.
„Чрез експерименти, подобни сделки бяха завършени с клиенти в Китай и Индия“, заявиха от компанията в изявление.

„Ако изникне подобна нужда, компанията е готова да приложи тази схема с плащания в рубли занапред“, заяви „Алроса“.

Шанхайският клон на руската банка „ВТБ“ подпомогна за първата сделка с рубли на „Алроса“ с китайски клиент.

„Възможността за плащане в рубли допринася към увеличението на дяла на плащания чрез използването на национални валути в цялостната руско-китайска търговия“, заяви първият заместник-изпълнителен директор на „ВТБ“ Юри Соловиев.

През юли борсата в Москва обяви, че дава началото на търгуване с повече валути, включително с търгуване на рублата срещу стерлинги, китайския юан и турската лира, подпомагайки търговията в национални валути.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Голям х- й го чака доларчето , ама знае ли човек може и да му е хубаво. Толкова години ебаваше всичко, сега стана джендърче, ха да му е на късмет, да не остане не обладано.

17.08.2018 13:50:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.