• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Защо Русия иска да се избави от долара?

Защо Русия иска да се избави от долара?

/КРОСС/ В последно време в Русия все по-често се говори за необходимостта да се ограничи използването на американската валута, пише в свой коментар руския сайт Репортер. Този въпрос се обсъжда на правителствено ниво, но в допълнение към представители на правителствените структури, лидерите на водещите банки в страната настояват за дедоларизация на руската финансова система. Например, ръководителят на Външнотърговската банка на Русия Андрей Костин вярва, че е необходимо международните сметки да се обърнат в рубли. Това ще защити руската икономика от външни фактори.

Всъщност е доста лесно да се отървете от доларовите плащания на вътрешния пазар. Сега държавата има всички необходими лостове за това. Така че, тя може просто да забрани извършването на сделки в чуждестранна валута за физически и юридически лица. Няма пречки пред това в държавата, достатъчно е само да се направят промени в законодателството. Освен това самите банкери отбелязват намаление на интереса на обикновените руснаци към доларовите депозити. Единственият въпрос е колко подобна мярка като забрана на доларовите плащания в страната наистина ще бъде от полза за  държавата. Особено ако се вземе предвид, че в ежедневния живот доларовите плащания се срещат по-рядко и по-рядко. Сега гражданите активно отварят депозити в рубли, получават заеми в рубли, което също намалява популярността на долара в рамките на страната.

Ако говорим за международните разплащания, там ситуацията изглежда много по-сложна. Да се принудят чуждестранните компании и държавите да се разплащат с Русия в рубли и да резервират рубли за извършване на плащания не е толкова просто. Освен това петролът, чийто износ носи най-голямата част от приходите от външната търговия на Русия, се продава и купува на световния пазар за долари. Макар че не толкова отдавна на борсата в Шанхай, фючърсите на петрола се появиха в китайски юан, те не придобиха сериозна популярност.

Но основният проблем с превръщането на международните плащания в рубли е нестабилността на валутния курс на рублата. В постсъветския период на вътрешната история рублата е спаднала многократно. Съответно е доста опасно за чуждите държави и дружествата да запазят големи активи в рубли, тъй като те могат да се обезценят няколко пъти поради различни обстоятелства.

 Между другото, Русия не е единствената страна в постсъветското пространство, която говори за отказа да използва американската валута. Наскоро министърът на националната икономика на Казахстан Тимур Сюлейменов обяви успешния преход към националната валута. Според него както населението, така и бизнесмените използват долара все по-малко. Тоест, в евразийското пространство, а след това в глобален мащаб, де-доларизацията наистина има известни перспективи. С течение на времето позициите на щатската валута може сериозно да отслабнат, макар че е малко вероятно да очакваме този ефект в обозримо бъдеще. Преходът до разплащанията само в рубли ще стане възможен, ако руската икономика стане наистина силна и стабилна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.