• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Путин пристигна в Рияд с 200-членна делегация (ВИДЕО)

Путин пристигна в Рияд с 200-членна делегация (ВИДЕО)

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е на посещение в Саудитска Арабия, където се срещна с крал Салман, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е първата визита от 2007 г. в страната за Путин, който иска да затвърди политическите и енергийните връзки на Русия в Близкия изток.

Той беше посрещнат с всички почести, полагащи се за държавно посещение. Неговата лимузина беше ескортирана от конен конвой до двореца на крал Салман в Рияд.

Путин изслуша изпълнение на руския национален химн от саудитски военен оркестър, а после разговаря с краля.

Руският президент, придружаван от близо 200-членна делегация, беше поздравен при пристигането си от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който по-късно разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

Крал Салман похвали отношенията между Русия и Саудитска Арабия. Той изрази увереност в положителните резултати от съвместните споразумения в енергетиката.

Путин похвали усилията на краля за поддържане на отношенията, като изтъкна посещението на монарха в Москва през 2017 г.

"Русия смята за особено важно разширяването на приятелските и взаимно изгодни връзки със Саудитска Арабия", каза той.

Салман заяви, че Саудитска Арабия оценява активната роля на Русия в региона и света. По думите му Рияд се стреми към сътрудничество с Москва по всички въпроси, чието решение може да съдейства за укрепване на сигурността, стабилността и мира, борбата с екстремизма и тероризма, а също засилването на икономическия растеж.

"С нетърпение очакваме да работим с Русия за постигане на сигурност и стабилност и да се борим с тероризма", каза той.

Путин заяви, че обмисля координация между Русия и Саудитска Арабия като необходим елемент за гарантиране на сигурността в Близкия изток и Северна Африка.

Руският президент изрази надежда, че посещението му ще даде нов тласък на сътрудничеството между двете страни.

Путин и Салман пристигнаха с електрическа количка за разговорите в двореца. Те се придвижиха с четириместния автомобил до залата за прием, който саудитският крал даде в чест на руския президент.

Путин подари на Салман камчатски сокол. Саудитският крал благодари на руския президент и му подари картина.

Москва и Рияд подписаха харта за петрола

Русия и Саудитска Арабия подписаха Харта за сътрудничество на страните производителки на петрол, предаде ТАСС. Документът беше договорен днес при държавното посещение на руския президент Владимир Путин в Рияд.

Протокол за сътрудничество са подписали и министерствата на енергетиката на двете страни.

Освен това Русия и Саудитска Арабия ще започнат работа по споразумение за насърчаване и взаимна защита на капиталовложенията.

Двете страни са се договорили и за съвместното създаване на търговски представителства.

Москва и Рияд са подписали също меморандум за взаимното разширяване на износа на селскостопански и хранителни стоки.

Русия готова да строи АЕЦ

Главният изпълнителен директор на "Росатом" Алексей Лихачов заяви в понеделник, че Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ.

Това решение дойде, след като саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман обяви, че Рияд планира да обогатява уран за своите ядрени централи. Поради нарастващата нужда от електрическа енергия, Саудитска Арабия планира да изгради още два ядрени реактора.

"Готови сме за сътрудничество в най-широк смисъл с американски, европейски, азиатски компании - по един или друг начин това сътрудничество се осъществява и в други наши съоръжения", отбеляза Лихачов пред руската преса.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.